<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, december 02, 2011

Alba truffelGisteren verzorgde ik een presentatie in Amsterdam en dan is het wel héél erg verleidelijk om niet langs de lekkerste winkel van Nederland te gaan. Ik bedoel natuurlijk Caulils in de Haarlemmerstraat. Je krijgt er pure Remekerkaas, Machedoux, fantastische vleeswaren en meer lekkers. Ik zag er ook specerijenmengsels als Vadouvan, mooi zout en nog veel meer. Worth several detours. Primair ging het mij om iets heel anders.

Er waren via Twitter al wat meldingen van fantastische Alba truffels langsgekomen en toen hebben we onze spaarpotten maar eens omgekeerd en besloten dat dit weekend het moment was voor heerlijke truffelrisotto. Maar van zo'n prachtige truffel eet je natuurlijk wel meer dan één keer.

Om te beginnen baker je zo'n prachtexemplaar in een bedje met carnarolirijst en een paar kakelverse eitjes. Beetje toedekken en een paar dagen laten staan. Dan trekt de geur in de eitjes en de rijst. Zo gaat een truffel verschillende gerechten mee en geniet je extra van je investering. Een driedubbele traktatie op zijn minst!

Jaren geleden kreeg ik een boek gewijd aan de truffel, vol wetenswaardigheden en recepten. Dat ga ik maar eens lezen dezer dagen. De truffel is in de culinaire geschiedenis op verschillende tijden meer of minder gewaardeerd geweest. Hoog in aanzien stond hij in de Renaissance en de 19e eeuw. Morgen zal ik daar wat over bloggen.

Wat ga ik met de eitjes doen? Roerei, net gestold, niet te veel mee prutsen, de eitjes hebben de geur van de truffel al heerlijk opgenomen. Wat wil een mens nog meer? Juist, risotto met truffel, maar dat moet nog even wachten!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage