<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, december 04, 2011

Nationale Anti Pakjes Avond 2011


Het heerlijk avondje staat voor de deur, dus is het vanavond Nationale Anti Pakjes Avond, in het leven geroepen door ons aller Karin Luiten. Zij pleit al jaren voor het zélf maken, zonder kant-en-klare voorspelbare pakjes en zakjes. Gewoon omdat het lekkerder en gezonder is, en zelf doen is lang niet zo moeilijk en langdurig als menigeen denkt. Ze schreef er een bestseller over en binnenkort verschijnt er een vervolg.
Zelf doen, we weten in dit huis niet beter. Wat er uit blikjes, bakjes, pakjes en zakjes komt zijn de onverbloemde ingrediënten, zoals rijst, bonen, groente en fruit en noten. Kortom: dan gaat het louter om verpakking, omdat het zo lastig is al die losse rijstkorrels te vervoeren en te bewaren. Om maar wat te noemen.
Vandaag dus een eenvoudig doe-het-zelf recept. Al jaren een succesnummer voor de koude dagen. Het recept is voor twee dagen of zes personen. En ja, blikjes gaan er wel in, nou ja, de inhoud dan.

Maïssoep met rode paprika

Dit heb je nodig: 1 blik gepelde tomaten, 1 fijngehakte ui, 1 blik maïs, 2 rode paprika's, van zaadlijsten ontdaan, 2 eetlepels olijfolie, 1 rode chilipeper van zaadlijst ontdaan en fijngehakt, 2 teentjes knoflook uit de knijper, 1 theelepel gemalen korianderzaad, 1 theelepel gemalen komijnzaad, 1 glas (soja)melk, 1 liter groentebouillon (recept verscheen eerder deze week), 400 gram gekookte aardappelen in blokjes, 4 eetlepels (soja)room, 4 eetlepels fijngehakt korianderblad

En zo doe je het: Verhit de grill en rooster de paprika's met de schil naar de warmtebron toe tot de schil zwart geblakerd is. Stop de paprikahelften in een plastic zak en laat ze afkoelen. Verwijder de schil en hak ze dan in kleine stukjes.
Doe de tomaten en ui in de keukenmachine en maak er een fijne puree van.
Doe er op een paar eetlepels na de maïskorrels bij en maal die ook tot pap.
Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en doe er de knoflook en chilipeper door. Roer dit gedurende enkele minuten goed om. Voeg dan de komijn en koriander toe en blijf roeren. Roer er de maïspuree bij en zorg dat de verschillende ingrediënten goed vermengd raken. Voeg de melk en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit een minuut of vijf koken. Af en toe roeren kan geen kwaad. Doe er de aardappel bij en laat de soep nog eens 15 minuten pruttelen. Doe er dan de paprika en achtergehouden maïskorrels bij. Laat dit opnieuw 5 minuten koken tot de groenten zacht zijn. Dien de soep op met een kloddertje room midden in het bord en strooi er wat korianderblad over.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage