<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, januari 26, 2012

Lijn


Een vreselijk knalroze foldertje van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding. Het is één van de schatten die ik gisteren opgroef in een boekenantiquariaat. 'Meisje, houd je lijn aan 't lijntje' olijkt het op de voorpagina. Het boekje is doorspekt met steilharige zwartgejurkte withuidige vrouwtjes. Het boekje stamt uit de tijd van de Schijf van Vijf. En de doelgroep zijn adolescente meiden, die een gezond voedingsprogramma moeten aanleren. Te weinig eten is niet goed, onregelmatig eten is niet goed, snacken is niet goed. Het is één en al betutteling en advies. En van die tenenkrommende opmerkingen dat het helemaal niet erg is als je sneller groeit dan de jongens om je heen, want die zullen ooit net zo lang worden als jij. Wees niet bang, je blijft niet over hoor, er zijn altijd mannen die langer zijn waarop je kunt leunen. Maar het woord 'hormoon' kom ik niet tegen. Algemene teneur van het verhaal: wil je een aantrekkelijk meisje zijn en een mooie vrouw worden, dan moet je gezond eten en dan gewoon drie keer per dag een hoofdmaaltijd en wat tussendoortjes (liever een appel dan een gevulde koek. Ooit een tiener met een appel gezien?).
Kortom: een boekje vol goede bedoelingen en met zeker zeer zinnige adviezen op het gebied van gezonde voeding, maar zo bevoogdend dat het zelfs in de jaren zestig niet meer acceptabel kan zijn geweest.
Het enige waar ik blij van word: peulvruchten staan in de lijst van aanbevolen voedsel voor 'het meisje dat niet wil of mag aankomen'. Kijk, dat hoor ik graag.

Labels:

1 reacties:

Anonymous Fatima zei...

'het meisje dat niet wil of MAG aankomen'
Háhá.

26 januari 2012 om 13:43  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage