<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, januari 10, 2012

Meer met EiMet eieren eet U er goed van! Zo kopt een folder van het Produktschap voor Pluimvee en Eieren, in samenwerking met het Voorlichtingsbureau van de Voedingsraad. De inleiding wijst ons op de hoge voedingswaarde van eieren. Naast eiwitten en kalk, fosfor en ijzer zitten er allerhande vitaminen in: A, D, B en lichtverteerbare vetten in de dooier. Eieren dragen een stempeltje dat wat zegt over hun gewicht: van 0 (= groot en zwaar) tot 6. De eitjes zijn dan 'geschouwd' dus het is ook nog een soort van kwaliteitslabel.
De recepten hinken op twee gedachten. Eerst gerechten waarbij het ei in de hoofdrol opdraaft, daarna recepten waar ook eieren in gaan: taarten en flensjes bijvoorbeeld.
Maar het begint goed: hoe kook ik een ei. Gemakshalve ga ik er van uit dat de lezers van dit blog geheel in staat zijn een ei naar wens te koken. En ook het bakken van het ei onder de knie hebben.
Het boekje - 25 cent - dateert uit de jaren vijftig of begin jaren zestig, helaas staat er geen jaartal bij, maar ik schat dat zo in. Nog wel veel gevulde eieren voor bij het buffet, cantharellen in de omelet, marmercake. De wederopbouw is geslaagd, de schaarste voorbij, we produceren grote hoeveelheden eieren en die moeten aan de man gebracht worden.
Maar we maken er geen dolle boel van, Hollandse nuchterheid prevaleert. We gebruiken een bouillonblokje om een ragout voor de eierkroketten te maken, en we gebruiken boter of margarine. Room wordt niet gebruikt, knoflook ho maar, exotische zaken als eiersoep zijn nog niet in ons landschap opgedoken.

Het boekje besluit met een gedicht over de Eerste Leg-eieren van jonge hennen.
Tussen Juli en October
Zijn de eitjes soms wat klein.
Maar de prijs is meestal lager,
Zorg er dus vlug bij te zijn.
Heerlijk, jonge henneneitje,
Extra voedzaam, zeer goedkoop.
Ei bij uitstek voor de kinderen
Vitaminen op een hoop.
Sterk van schaal en rijk van inhoud.
Fijnste op 't gebied van ei.
Aanbeveling niet meer nodig,
Wees er als de kippen bij.


Bij de sausjes een recept dat ik zo op de 19e eeuw kan terugvoeren, geliefd bij de vis.

Warme zure eiersaus

Dit heb je nodig: 4,5 dl water, 1/4 liter azijn, kruiden azijn of wijnazijn, of 1 lepel citroensap, 20 gram bloem, 20 gram boter of margarine, 4 eidooiers, zout, peper.
En zo doe je het: De boter of margarine smelten. De bloem toevoegen en het mengsel glad roeren. Bij scheutjes en beetjes het water toevoegen. De azijn of het citroensap door de saus mengen. De eidooiers loskloppen en onder goed roeren vermengen met iet van de hete saus. Dit mengsel als roerende voegen bij de rest van de hete saus. Dit deze daarna niet meer laten koken. De saus op smaak afmaken met peper en zout en opdienen bij gekookt vlees, gekookte vis of witte bonen.

Aha, aan de vegetariƫrs is ook gedacht.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage