<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, januari 18, 2012

Schaamteloos



Vandaag geen vrolijk, maar wel een informatief blog.De geschiedenis van ons eten staat sinds ik in 1997 Twintig Eeuwen Koken en Eten publiceerde steeds meer in de belangstelling> Dat is mooi. Maar het heeft ook niét mooie kanten. Daarmee doel ik op de lieden die te lui zijn om zelf onderzoek te doen, maar wel graag goede sier maken met andermans kennis en inzet. De copycats, de overschrijvers, de 'onschuldige' leners, die niet beseffen dat auteursrechten op al het schrijfsel zit. Zelfs op dit blog. Ook op mijn lezingen. En op mijn artikelen, of die nu op papier of in een e-krant verschijnen. En al helemaal op mijn boeken.

En toch: er is een dame die onder het mom 'ja maar het is een oud recept en dat boek waar je het uit hebt is nog te koop, dus dat mag ik best gebruiken' recepten met bijbehorend verhaal van mij van foodlog en dit blog jat. Er is een dame die mij vrolijk vertelde zoveel aan mijn boek en lezingen te hebben voor haar eigen cursussen. Er is ook een dame die mijn teksten gebruikte voor haar eigen lezingen tot ik meldde dat ik dat een héél slecht idee vond. Er zijn dames en heren die aantekeningen maken bij mijn lezingen want dat is zo handig voor hun eigen artikel (zonder bronvermelding natuurlijk) en er zijn mensen die denken dat dit blog en de arikelen die ik schrijf en de boeken een soort gratis nascholing zijn. Er zijn ook lieden die commerciële activiteiten ontplooien op basis van mijn boeken of de recepten daarin. Maar het allerbontst heeft een 'anonieme' of 'pseudonieme' smulwebber het gemaakt. Die heeft de eerste 12 hoofdstukken van Twintig Eeuwen op dat zogenaamde 'platform' geplaatst. Zonder toestemming, zonder mijn medeweten. Ik kwam er pas achter. Staat er al 12 jaar. In die tijd heb ik al eens ingegrepen en toen zijn er twee stukken verwijderd. Maar de dame van dat bedrijf Smulweb had natuurlijk de hele account moeten opschonen. Smulweb zet tenslotte de gestolen waar in de etalage, zoveel als heling. Allemaal heel treurig en akelig en vooral ook helemaal niet leuk. En vooral ook heel schaamteloos, al dat gejat.
Geen excuus van: o, mag dat niet, dat wist ik niet. In deze tijden weet iedereen alles van copyright. En zo moeilijk ben ik niet te vinden om te vragen of je iets mag gebruiken.

Maar schaamteloos is het om letter voor letter iemands boek op zo'n mies forum als Smulweb te zetten. Het zou natuurlijk prettig zijn als de dader of vermoedelijk daderes zich bekend maakte. Maar ik vrees dat ze zich daar te veel voor schaamt.

Dit is dus een waarschuwing. Ook beweren dat alle historici op elkaars schouders staan is onvoldoende excuus voor het letterlijk overnemen van andermans tekst. Bronvermelding hoort er bij, vermelding in een literatuurlijst, citeren wanneer het gaat om een interpretatie waar je een heel stuk eigen inbreng bij hebt, ja, daar valt wat voor te zeggen. Maar teksten stelen mag niet. En gestolen waar in je etalage zetten, dat is heling. Al vind ik het zelf ook wel iets pooierachtigs hebben.

Labels:

9 reacties:

Blogger Boerinneke in Frankrijk zei...

Heel goed !

18 januari 2012 om 08:54  
Anonymous Marja Slappendel zei...

Ik voel met je mee, ik heb een paar jaar terug al mijn recepten en artkelen van smulweb afgehaald vanwege schaamteloos kopieergedrag. Ik zag ideeën geopperd op het forum zelfs in boeken en tijdschriften terug. Nu wil ik zelf een boek schrijven, maar weet niet waar te beginnen!!
Zoveel ideeën...maar zet ze nooit meer op het net!!
Liefs,

Marja

18 januari 2012 om 13:40  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Dat begrijp ik goed Marja, maar het wordt tijd dat auteursrechten beter gerespecteerd worden. Broodroof is het ook nog eens en dat is niet chic.

18 januari 2012 om 16:15  
Blogger Breadlab zei...

weet je Lizet, uit al het lelijks komt toch iets moois, want ik ga es even neuzen waar ik je boek kan halen (3d offline en versriekend naar inkt!)

18 januari 2012 om 16:31  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Het boek kan alleen nog antiquarisch gekocht worden, ik ben een vernieuwde en uitgebreide versie aan het schrijven, maar dat duurt nog wel even voor dat voltooid is.

18 januari 2012 om 16:33  
Blogger Breadlab zei...

dan wordt t voorlopig even de bieb :-)

19 januari 2012 om 19:58  
Anonymous ItsMeBobpa zei...

Schandelijk, schandelijk. Zijn de hoofdstukken eigenlijk al verwijderd daar ondertussen?

20 januari 2012 om 10:52  
Blogger Sonja zei...

Lieve Lizet,
Dit is een probleem dat te lang is blijven liggen. Mediawijsheid: wat kan wel en wat kan niet. En hoe kan je je beschermen tegen misbruik? Alles getagd publiceren? Een barcode aan koppelen? In ieder geval moet je dit al in je blog bovenaan vermelden: deze blog valt onder auteursrecht en dus...
Begin daar eens mee.
groet
Sonja

20 januari 2012 om 11:19  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Ha Sonja, ach, ja, ik zeg het zelfs bij de lezingen dat er copyright op rust, maar je kunt niet voortdurend alert zijn. Jatwerk bestaat, soms weet men niet eens dat men te ver gaat, maar het overnemen van twaalf hoofdstukken uit een boek gaat toch echt te ver.

20 januari 2012 om 11:22  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage