<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, februari 17, 2012

Eend met zuurkool


Slow cooking was gewoon heel normaal in de lange 19e eeuw. De tijd van pakjes en zakjes was nog niet of nauwelijks aangebroken. Bezat je een blikje, dan was dat iets bijzonders voor speciale gelegenheden. Tijd was misschien wel het minst kostbare ingrediënt in die tijd. Neem nou dit recept voor eend met zuurkool. Simpel, doeltreffend, de quasi-sobere keuken uit de 19e eeuw.

Canard à la Choucroûte

Plaats een vette eend met een stuk mager spek in een pan, waarvan de bodem bedekt is met wortel, ui en een bouquet-garni. Leg dan de zuurkool er losjes op de eendvogel en het spek en voeg een halve fles witte wijn en een liter bouillon toe. Sluit de pan en laat deze anderhalf uur in de oven stoven. Voor het opdienen leg je de zuurkool in een hoge stapel op een ronde schotel en de gesneden eend en het gesneden spek er om heen.

Opmerkelijk: geen aardappel te bekennen en het gaat om een tamme eend. Die zijn veel vetter dan de gemiddelde wilde eend. De ovenstand staat er niet bij. Ik ga dit weekend experimenteren op 175 graden. Een lekker winters gerecht. En ik doe natuurlijk wel wat peperkorreltjes erbij.

Labels:

1 reacties:

Anonymous Marc zei...

Ik lees graag hoe het gegaan is Lizet! :)

17 februari 2012 om 09:41  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage