<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, februari 23, 2012

Penseelprinsessen


Er is een prachtige tentoonstelling in Paleis het Loo. Met de mooie naam Penseelprinsessen. We waren er deze week en genoten. Er zijn beslist kunstzinnig getalenteerde koninginnen en prinsessen geweest. Ook van andere adellijke dames vind je portretten, landschapjes, bloemstillevens. En wat is de weg van de professioneel schilderende vrouw lang en moeizaam geweest. Niet welkom op de Academie, waar naar naakt mannelijk model geschilderd werd. Parbleu!
Vooral gaan kijken ook naar de ontroerende schetsboekjes, de beschilderde kastjes, waaiers, bordjes. Iedere jongedame van stand leerde musiceren, fijne naaldwerken en aquarelleren. Niet iedereen had evenveel talent, niet iedereen was even toegewijd. Maar het hoorde bij de opvoeding. Iedereen kon wel naar voorbeeld leren tekenen. Sommigen schiepen hun eigen voorbeeld. Soms hebben de afbeeldingen een hoog poeziealbumgehalte. Met veel beeldtaalsprekende bloemen. Met guirlandes en strikken. Af en toe is een doek heel treffend voor een omgeving of situatie. Een tentoonstelling met een hoog 'ach wat schattig' gehalte.

En als je dan toch op het Loo bent, ga je natuurlijk ook de tuin in. De eerste bollen bloeien al. En ik hoorde, dat het al bijna lukt om voor alle schitterende contemporaine boeketten in de stijlkamers van het paleis de bijbehorende bloemen te kweken. Waarbij zelfs de oude rassen worden teruggekweekt om de boeketten echt te kunnen namaken. Over dat bloemschikken volgt over een jaar of anderhalf een tentoonstelling. Met workshops en demonstraties. Leuk om naar vooruit te kijken!

Bij de huidige tentoonstelling verscheen een informatief en rijk geïllustreerd boek over de positie en ontwikkeling van kunstenaressen in de 19de eeuw in Nederland, geschreven door gastconservator Hanna Klarenbeek. Dat wil je natuurlijk hebben!
Meer informatie: www.penseelprinsessen.nl

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage