<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, maart 12, 2012

VerPestoGisteren genoten we van de luisterlunch op Kasteel Groeneveld, die verzorgd werd door Karin Luiten, beter bekend als Koken met Karin. Het was geanimeerd, gezellig, leerzaam en vermakelijk. Wie Karin kent weet dat ze ongelimiteerd de pest heeft aan koken uit pakjes en zakjes. Zinloos gemaksvoer kortom. Neem nou een pakje romige broccolisoep. Geen van de aanwezigen kon raden dat daar slechts een half procent broccoli in gaat. Dat wil zeggen: duizend pakjes soep van één stronk broccoli. Dat je er dan als fabrikant de naam broccolisoep aan mag plakken is al een wonder. Er kwamen meer pakjes en potjes op tafel. Zoals hier op de foto: verpesto en echte pesto. Pesto uit een potje lijkt niet op het echte zelfgemaakte spul. U raad het al, die bruinige bremzoute drab komt uit een potje. Er zit aardappel bij en in plaats van pijnboompitten zitten er cashewnoten in. Onbegrijpelijke smeur. Zelf maken is een fluitje van een cent. En zoveel smaakvoller en geuriger dan verpesto uit een potje.
Ik heb bewondering voor de mensen die beide toastjes proefden. Er waren er genoeg die alleen de verse pesto namen. Heel begrijpelijk. Nu is klassieke pesto natuurlijk gemaakt met basilicum. Maar je mag wat mij betreft best afwijken van het recept. De daslook komt al op en daar kun je ook uitstekend pesto mee maken.


Daslookpesto


Dit heb je nodig: drie handjes daslook, 1 ons pecorino of parmezaanse kaaas, 10 gram pijnboompitten, ruim 2 deciliter goede olijfolie.

En zo doe je het: rasp de kaas en zet die even apart. Stamp de pijnboompitten fijn en doe ze in een keukenmachine met de gewassen en uitgelekte daslook. Doe er de kaas bij en een deciliter olijfolie en mix tot het smeuïg wordt. Doe er terwijl de boel draait nog een deciliter olijfolie bij tot de juiste consistentie verkregen is. Misschien is het dan nog te droog, hangt een beetje van de kaas af. Doe er dan nog wat olijfolie bij tot je een lekkere pasta hebt gekregen.

Je mag het natuurlijk ook allemaal in de vijzel doen. Duurt het wat langer. Bij deze pesto gebruik je geen knoflook. Voor die smaak zorgt de daslook al.

Labels:

4 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Daslookpesto is inderdaad heerlijk! Maar dat die gekochte pesto vieze derrie is, komt niet door de cashewnoten. Pesto = groene blaadjes + olie + knoflook + noten + kaas. Ik varieer regelmatig met deze ingrediënten. Ook met cashews... De pesto met basilicum en pijnboompitten (de genovese) is maar een van de vele soorten. Trouwens, een lekkere Hollandse knoertoude boerenkaas erdoorheen is ook niet te versmaden.

12 maart 2012 om 09:38  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Niet alleen de cashewnoten, ook de aardappel en smaakmakers uit de chemische fabriek maken de potjespesto tot verpesto. Vers, daar gaat het om!

12 maart 2012 om 09:41  
Anonymous Raay zei...

En mijn spciaal voor jou ontwikkelde rucolapesto met pecorino en walnoot! Ik kanniet ewachten toch het weer rucolaseizoen is :-)

12 maart 2012 om 13:57  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Recept! De eerste rucola heb ik al gezaaid. Wilde olijfbladvormige dit jaar.

12 maart 2012 om 13:59  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage