<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, maart 25, 2012

Zomertijd met groen(te)


Goed, ik behoor dus tot de groep mensen die nog maanden last heeft van de omschakeling van winter- naar zomertijd (en in de herfst dus andersom) en ik vraag me in alle redelijkheid af wat het nut er nog van is in een 24-uurs economie. Maar heb allang geleerd dat het geen zin heeft om je op te winden over dingen waar je geen invloed op hebt. Op zich is het merkwaardig dat ik als ochtendmens er last van heb, maar toch is het bioritme behoorlijk van slag. Dat betekent een dag met veel comfortfood in de vorm van soepjes en stoofpotjes. Er groeit al veel groen in de tuin, zoals Look zonder Look, Hondsdraf, Molsla en meer. Combineer een handje van alles met waterkers en zeewier en je krijgt een heerlijk lente-soepje. Ja hoor, er mag een bouillonblokje bij vandaag. En er mag ook nog geraspte kaas over als je wilt. En omdat ik een hele lading bietjes heb maken we daar een salade van.

Lauwwarme Salade van Chioggia bietjes

Dit heb je nodig: 4 Chioggia bietjes, 1 rode Spaanse ui, 1 eetlepel kappertjes uit het zout, snufje gedroogde oregano (de verse is namelijk kapotgevroren), rode wijn azijn, of balsamico, extra vergine olijfolie, zout en peper naar smaak, bieslook of lente-ui ter garnering.

En zo doe je het: Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, Draai het loof van de bietjes. Niet snijden aan kop of kont, dan gaan de bietjes bloeden en loopt de smaak weg. Was ze goed schoon en schrob zo nodig met een borsteltje het zand weg. Wikkel de bietjes stuk voor stuk in aluminiumfolie en leg ze op een bakplaat, je kunt ze ook eerst even met wat olijfolie insmeren. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de bietjes in circa 1 uur gaar worden. Prik even met een vork, die moet er gemakkelijk in gaan. Haal de bietjes uit de oven en laat ze een beetje afkoelen.
Verwijder het aluminiumfolie en schil de bietjes dun. Snijd kop en kont er nu af en snijd de bietjes vervolgens in dunne plakjes. Zo wordt de afwisseling van rood en wit mooi zichtbaar. Leg de plakjes in een schaal. Schil de ui en snijd hem in ringen en meng deze door de plakjes biet.

En dan maar wachten op de wintertijd.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage