<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, maart 07, 2012

Zuring


De zaaikoorts begint hier ook al toe te slaan. Altijd staat er zuring in de tuin, liefst met een lekker citroensmaakje. Het zaad neem ik meestal uit Frankrijk mee. Daar is de keus uit verschillende rasjes groter. Frankrijk gebruikt ook meer zuring in de keuken dan wij dat nu (nog) doen. Toch kom je in de 18e eeuwse kookschriften flink wat recepten met zuring tegen. Vaak in combinatie met spinazie en soms ook kervel. Dus ook dat gaat in de zaaibak.

Zuring leent zich uitstekend voor soepjes en sauzen. Neem nou dit recept uit 1700:

Kook wittebrood en plakken appel met wat azijn en suiker. Voeg daarna zuring toe, die even mag meekoken. Zeef het geheel, zodat je een gladde saus krijgt. Garneer die met plakken sinaasappel en goudsbloemen.

Zo'n saus serveer je bij kalfsvlees, of vette vis. Je hebt maar een beetje nodig om veel smaakeffect te krijgen. En het ziet er vrolijk uit, dat groen met oranje. Dit jaar ga ik er ook eens wat ander groen bij doen, om de saus wat meer body te geven en iets warmer van smaak.

O ja, het moet weer eens gezegd: laatst moest ik weer overgenomen recepten van Smulweb laten verwijderen. Dit is een hertaling, dit is mijn bewerking van een historisch recept. Voor priv├ędoeleinden te gebruiken, en als je het vraagt mag het ook voor educatieve doeleinden gebruikt worden. Maar verder graag respect voor mijn werk.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage