<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, april 02, 2012

Koud Roken - het experiment


In de Irish Times las ik een artikel over het koud roken van boter. Helaas zonder instructies, meer een zalmroker die er ook boter bij rookte. Intrigerend. Hoe zou je dat doen en hoe zou dat smaken. Dankzij twitter ontstond er een mini-workshop hier op het erf. Met Paul van Wild Vleesch uit Rotterdam en de Amsterdammers Didi van Made in Spain en Mariƫlla voor wie geen voedselexperiment te vreemd is (chocolade diners, insectendiners, vegetarische oesters, kan ze allemaal). Maar wij gingen dus koud roken.
Paul is de expert op het gebied van roken, al beperkte hij zich tot nu toe vooral tot het carnivore gedeelte. Hij kwam hier met een aantal bananendozen, een pijp, en wat rookspul en rekken. Er werd geknutseld met tape en krantenpapier.
Er verscheen tofu, mozarella, gewone boter, gezoutenboter en geitenboter en een kommetje zonnebloemolie. Wat zou dat opleveren?
Onder deskundige leiding van Paul bouwden we een prachtige pop-up rookinstallatie. Met de rookproductie in de ene helft en de rookopname in de andere. Daarna moesten we geduld hebben. Koffie was er al gedronken, dus een kleine dorpswandeling was op deze prachtige maandagmorgen een welkome tijdsbesteding. Na drie kwartier kwamen wij terug. Tijd om te gaan proeven. Een prachtige schaal ham en worst van Paul, ingelegde baby-aubergines van Didi, zuurdesembrood van Mariƫlla en zoute caramel, bietensalade,in de rookolie gebakken aardappelen, en water van het huis. Kortom: wat wil een mens nog meer op een verdwaalde maandagmorgen met veel zon en goed gezelschap. Miniworkshop en minivakantie gecombineerd.

Wat vonden we er van? De 125 gram geitenboter was perfect gerookt in die drie kwartier. Heerlijk op toast, bietjes en brood. De mozzarella was ook geslaagd. De tofu en de grote verpakkingen boter hadden wel wat langer mogen roken. Het is misschien handiger om er plakken van te snijden of boterkrullen van te trekken. De olie rook heerlijk, maar toen ik de piepertjes er in ging bakken verdween de rookgeur en smaak vrij snel. Ik houd het op geitenboter voorlopig. Met asperges dus, want het seizoen is losgebarsten.

Labels:

1 reacties:

Anonymous Robin zei...

Spijkers met koppen! Dat hebben jullie snel geregeld.
Mooi te weten dat het dus "zo makkelijk" gaat.

2 april 2012 om 08:58  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage