<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, april 25, 2012

Rode Poon


Kijk, het laden van plaatjes lukt weer op mijn blog, al is de ley-out voor het maken ontzettend versecretarest. Beetje tuttig briefschrijverig, maar vooruit. daar gaat het niet om hier. We doen het er maar even mee. Want die heerlijke verse rode poon van de Verse Viskoerier uit Den Helder, wat deden we daar mee? Ha, dat willen jullie weten. Simpelweg: ik dook in Rick Stein en in overleg met de man die hier de vis fileert kozen we voor een recept voor gegrilde poonfilets met een Provecnaals sausje. (tja, waar de cedille zit kan ik nu ook niet meer vinden).
In plaats van harissapiepers erbij (op volstrekt oninteressante wijze door Rick Stein vijftien jaar geleden opgeschreven) namen we gewoon goede rijst. Het sausje was al smaakvol genoeg.

Fileer de poon, behoudt het velletje en bestrooi dat met zeezout en peper. Laat ze even rusten.

In de tussentijd maak je de saus. Daarvoor heb je nodig: olijfolie, 1 gesnipperde ui, 2 teentjes knoflook uit de knijper, gesnipperd wit van een preitje, halve venkelknol in reepjes, visbouillon, glaasje witte wijn, tomatenpuree, paar draadjes saffraan, beetje pul biber.

Zo maak je de saus:  doe de olijfolie in een pan met dikke bodem. Als die een beetje lekker warm is, doe je er de ui bij en roer je die om. Is de ui goudgeel, dan doe je er de knoflook, prei, venkel en kruiderij bij. Goed roeren en dan de visbouillon en wijn erbij. Breng het geheel aan de kook en roer er dan de tomatenpuree door. In het recept staat een verse tomaat, maar met de saffraan heb ik liever het zoet van een blikje tomaten of een eetlepel tomatenpuree.

Terwijl de saus nog wat pruttelt grill je in drie tot vier minuten - hangt af van de omvang van de vis - de poonfilets tot het velletje lekker knapperig is. Hup op het bord, rijst erbij, saus over de rijst, en smullen maar. Wij zijn echte poonfans, zeker zo vers. Hulde aan de Verse Viskoerier. We gaan er weer eens heen, we wonen helaas buiten zijn bezorggebied. 0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage