<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, mei 24, 2012

Koud Roken - Fruit


Behalve chocola en boter rookten we maandag in Amsterdam midden op de stoep ook fruit in de prachtige nieuwe koudrookkast van Paul. Voegt dat wat toe? Is het interessant? Op de fruitschaal pronkte een banaan en lonkte een appel. De banaan ging er in zijn geheel - maar zonder schil - in, de kast, de appel geschild in partjes. Onderin het laatje ging beukenmot. Tien minuten roken bleek genoeg.
Wat vonden we er van?
Ik vond de banaan erg lekker, voor herhaling vatbaar. Vroeg me zelfs af of je geen overrijpe banaan in de schil zou kunnen roken. Iets om een keer te proberen. Maar dat vereist voorbereiding, want de meeste bananen die hier in de winkel komen zijn knalgeel en dito hard en onrijp. Niet allemaal deelden ze in mijn enthousiasme. Maar gelukkig de man hier in huis wel, dat scheelt.
De appel was minder smakelijk. Ik denk dat te waterige vruchten er niet geschikt voor zijn. Hooguit is het interessant wanneer je in een gerecht op verschillende manieren appel zou willen bereiden. Of wanneer je iets totaal onverwachts zou willen aanbrengen in de smaak, maar dan is het meer épatér le bourgeois. Appel is eigenlijk wel afgeserveerd.

Ging er behalve boter en fruit nog meer in de kast? Jazeker, jonge geitenkaas en die werd in tien minuten heerlijk. En de befaamde Lucaanse worstjes van Apicius, die werden drie kwartier gerookt en daarna gebakken. Heerlijk, maar wat mij betreft kunnen ze nog wel iets Romeinser. Maar dat komt omdat ik aan die typische vissaus-peper-kruiden smaak gewend ben. Dat Lucaanse worstje gaan we nog eens doen!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage