<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, juni 28, 2012

De Smaak van Nederland - Visworst


 

De afgelopen drie dagen waren de voorrondes voor de strijd voor het product dat zich mag tooien met de titel: De Smaak van Nederland 2012. Ooit moest het er van komen, ik raakte er bij betrokken via  een fraai historisch recept. De kans deed zich voor toen ik bezig was historische visch-recepten voor mijn aanstaande boek over Visch te verzamelen. In een boekje uit 1840 las ik een merkwaardig recept: Worst van Visch. Een worst gemaakt van zalm en snoek, gestopt in een snoekmaag. Bij gebrek aan snoekmaag mag je het ook in een stukje papier rollen. En zoals dat bij oude recepten gaat: hoeveelheden en bereiding zijn summier. Gelukkig kende ik inmiddels via twitter Paul van WildVleesch, die niet alleen een heel erg goede worstmaker is, maar ook nog eens veel van vis begrijpt. Kijk, zulke mensen daar kun je niet buiten. We gingen aan het experimenteren. Bakken vol visworstdeeg maakte Paul de afgelopen tijd. We probeerden van alles uit en experimenteerden naar hartenlust. We ontdekten dat een moderne versie van dit oude recept wel heel erg lekker was. En ook nog eens fraai om te zien. Een paar weken later hadden we een fotosessie van het maken van Worst van Visch bij Scriptum Publishers, want een (retro)versie van de vischworst komt natuurlijk in het boek. De gepimpte versie gaat straks een eigen culinair leven leiden.
Gisteren was de voorrronde van de regio West in Haarlem. Beetje duffe kelder in LaPlace, niet met lift te bereiken, echt geweldig voor mensen met een fysieke beperking. Wifi was er ook al niet, en dat in deze twittertijden. Niet getreurd, de aanwezigen maakten veel goed. Wat een prachtige producten en wat zijn er in ons land veel aardige mensen creatief aan de slag. Voor het blog van morgen pik ik er een paar producten uit voor een nadere beschouwing. Door naar de halve finale gaan in alfabetische volgorde: 

Regio West:

Beenham van Keurslager Lempers

Graafdijker kaas, een blauwaderkaas van Wim van der Voet

Margaritaijs van eetschrijver Gerrit Jan Groothedde

One Fine Day vlierbloesemchutney van Mama Djambo Chinello Ifebigh

Really Good Juices van Bas Bijl de Vroe

Sweetpoint kaviaar van rode puntpaprika van Marja Vijverberg

Vegetarische Vissalade van Paul Bom

Visworst van Paul vd Hoven en een beetje van Lizet Kruyff
Op de foto een voorproefje tijdens ons eerste experiment met de Worst van Visch. Degenen die deze visworst al proefden zijn unaniem enthousiast. De combi met de vlierbloesemchutney was trouwens niet verkeerd.


Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage