<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, juni 02, 2012

Muntsambal


 

Een tijd geleden kocht ik een prachtig boek over de keuken van Sri Lanka, getiteld Serendipity. We kookten er al wel eens uit, maar vanwege van alles kwam het er niet van nou eens serieus er in te duiken. Dat moment is nu aangebroken. Sinds gisteren genieten we van de heerlijkste geurige gerechten uit het voormalige Ceylon. Een kleurrijk verleden heeft het land, waardoor er verschillende invloeden te herkennen zijn. Zoals deze muntsambal. Niet direct twee begrippen die je met elkaar zou verbinden misschien. Maar het werkt geweldig! Ik paste het recept een beetje aan onze smaak aan, dus iets minder groene chilipepers dan de bedoeling. Doe er dus naar eigen inzicht nog één of twee bij als je dat aankunt. Het wordt over stomend hete rijst gegeten. Ik vind het ook wel wat voor een laat ontbijt.

Muntsambal

Dit heb je nodig:  ca 15 gram muntbladeren, gekuist en fijngehakt; 1 kleine rode ui fijngehakt, 5 cm gemberwortel geschild en geraspt, sap van ½ limoen, 1 lange groene chilipepers, gehalveerd, ontzaad en grof gehakt, 1 teen knoflook fijngehakt, 30 gram vers geraspte kokosnoot.

En zo doe je het: Doe alle ingrediënten met vier eetlepels water in een food processor en maal tot een gladde massa. Blijft twee dagen goed volgens het boekje, maar dat hebben we dus niet gered. 

Wat deden we ook nog: we hielden wat van de fijngehakte rode ui achter om als garnering met een muntblaadje op de sambal te doen. Kreeg je ook nog een beetje bite. We bakten er ook nog wat papadums bij. Heerlijk geurig bijgerechtje.Van een foto kwam het weer niet, te druk bezig in de keuken met vijf gerechten. Dus een mooi oud plaatje van munt.
Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage