<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, juli 21, 2012

Appeltjes van OranjeVoor een experiment heb ik oude sinaasappeltjes nodig, qua boomras dus, niet qua bejaarde exemplaren. Waar haal je die? Juist, die krijg je als je braaf bent van de tuinbaas van Paleis het Loo. Daar staan nu de oranjeboompjes buiten in volle glorie. Het verzamelen van citrusboompjes was al een hobby van Mary Stuart, die met onze stadhouder Willem III getrouwd was. Alleen al die bijzondere boompjes zijn een bezoek aan de tuinen van Het Loo meer dan waard. Er is natuurlijk nog veel meer te zien.
Sinaasappels waren vroeger niet zo gaaf rond en knaloranje als wij nu gewend zijn. Ze waren dus meer zoals op het plaatje, al zijn dit maar twee rasjes. De smaak? Dat moet ik nog uitproberen. Ik ga ze voorzichtig uit hun jasje helpen dit weekend en zowel de schilletjes als het vruchtvlees en het sap gebruiken. Ze ruiken heerlijk.
Misschien ga ik van één exemplaar wel Orange Creams maken, zoals mrs. Beeton dat voorschrijft. Klinkt erg prettig en lijkt me een mooi nagerecht voor deze zonnige dag. Ik vertaal en hertaal even:

Orange creams

Dit heb je nodig: 1 Sevilla sinaasappel, 1 eetlepel brandy, 200 gram suiker, 4 eidooiers, 2 dl room. Die hoeveelheden moet ik dus nog uittesten straks. Daar kan nog een wijziging op komen.
En zo doe je het: Kook de schilletjes van de sinaasappel tot deze heel zacht is en mep ze dan in een vijzel tot pulp. Doe er de brandy bij en het gezeefde sap van de sinaasappel en de suiker en klop dit ongeveer tien minuten samen terwijl je er de eidooiers bij doet. Breng de room net tot aan de kook en giet er dan beetje bij beetje de sinaasappel-eimix bij. Roer goed. Klop het mengsel dan tot het bijna afgekoeld is en giet het dan in de vlaschaaltjes. Zet die in koud water tot alles koud is. Garneer met gesuikerde sinaasappelschil of ingemaakte sinaasappelschilletjes.
Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage