<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, juli 03, 2012

Citroenmelissepesto


Zo'n plant citroenmelisse, ach ja, het ruikt zo heerlijk als je er met je handen doorheen wappert. En als je het eenmaal in je tuin hebt gaat het zo zijn eigen gang. Inmiddels woont er een flink melissebos bij het bakhuis. Eigenlijk doe je er verder weinig meer mee. Je doet eens een paar blaadjes bij de aardbeien, je maakt er eens azijn mee, maar dat is het wel. Wanneer je dan in een krant een recept tegenkomt waarin flink wat blaadjes verdwijnen, dan móet je het wel proberen. Pesto kun je er van maken, blijkt uit een artikel in de Washington Post van Barbara Damrosch. Zij heeft hetzelfde probleem. Citroenmelisse groeit uitbundig, maar wat moet je er mee. Dit is haar recept, dat ik een beetje (veel) heb aangepast aan onze eigen smaak.

Citroenmelissepesto

Dit heb je nodig: een flinke hand vol citroenmelisseblaadjes, 1 teentje knoflook, citroensap naar smaak (denk theelepels), 50 gram geraspte oude geitenkaas, 30 gram amandelen, 2 tot 3 eetlepels olijfolie, versgemalen peper. De hoeveelheden mag je naar eigen inzicht aanpassen.

En zo doe je het: Pureer de citroenmelisse, knoflook, geitenkaas, amandelen en het citroensap met een staafmixer of in de keukenmachine, of heel ambachtelijk in een vijzel. Giet er lepel voor lepel de olijfolie bij en pureer alles flink door tot het een redelijk egaal prutje is. Proef even of je vind dat er genoeg kaas door zit. Een flinke haal van de pepermolen mag er ook nog wel bij.
Wij aten de pesto bij schijven komkommer, baby gems en op de huid gebakken vis. Heerlijk! Absoluut voor herhaling vatbaar.    

Labels:

2 reacties:

Anonymous Mary zei...

Pff weet ik eindelijk wat anders met die uitdijende struik te doen.

Thee en bij fruit wist ik wel

3 juli 2012 om 16:50  
Blogger Antoinette Coops zei...

Bepaald geen "verpesto". Ik ga het eens maken!

5 juli 2012 om 11:19  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage