<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, juli 20, 2012

Halve Gedraaide


Omdat deze zomer ook maar half is, gewoon dit gerecht met de raadselachtige naam 'Halve Gedraaide'. Wat is daar half aan? En wat gedraaid? En wat betekent half gedraaid? Het recept vond ik in het Calvé Zomerboekje. Het woordenboek helpt mij niet veel verder,
Bij 'Gedraaid' staat van alles, maar slechts in twee gevallen gaat het om halve gedraaide. Juist, dit recept, van 'koud gehakt vleesch, harde eieren, uien en augurken' en in Gent gebruikte men dit vroeger voor iemand met een verstandelijke beperking. Daar waar wij in dit land 'halve gare' zouden zeggen.  Aangezien het gisteren precies vijf jaar geleden was dat ik geheel onverwacht zwaar mishandeld werd door een halve gedraaide is dit gerecht nog toepasselijker dan eerst leek.
Als iemand weet waar dat 'halve gedraaide' in culinaire zin op slaat hoor ik het graag.
 
Halve Gedraaide

Dit heb je nodig: 3 ons restjes  koud kalfsvlees, 4 hardgekookte eieren, 8 koude gekookte aardappelen, 2 tomaten, twee eetlepels zure uitjes, 2 eetlepels augurkjes, 2 eetlepels zonnebloemolie, 2 eetlepels dragonazijn, 2 theelepels sojasaus of Maggi-aroma (dat lijkt me dus zonde van de dragonazijn).

En zo doe je het:
Hak kalfsvlees, aardappelen, tomaten, eieren, uitjes en augurkjes in hapklare brokjes en drapeer ze  op een schotel. Hussel voorzichtig. Meng de olie en de azijn en roer er desgewenst de soja of maggi door. Giet over de salade en schep voorzichtig om. Opdissen met wat brood erbij.

Het lijkt een beetje op een Huzarensalade eigenlijk. Het plaatje slaat nergens op, maar is lekker zomers. En zo'n salade is natuurlijk heel geschikt voor een picknick. Je kunt het vlees gemakkelijk weglaten en er bijv. wat flageolets bij doen. Labels: , , ,

1 reacties:

Blogger marein zei...

bij ons vroeger zaten er geen aardappels en tomaten in. Alleen gehakt gekookt vlees, eieren, uien (vers+zuur), en augurk. En natuurlijk afgemaakt met peper, zout, olie en azijn.

11 november 2013 om 12:27  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage