<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, augustus 29, 2012

Duitse Puffbohnen


Ook in Duitsland staat de nostalgische keuken  in de warme belangstelling van het kokende deel der natie. Er zijn zelfs complete tijdschriften voor, zoals Landfrauen, met recepten natuurlijk. En die worden dan weer gebundeld in een boek. Ik kon het niet laten liggen. De recepten zijn inmiddels wel die van de 21ste eeuw, maar er staan genoeg klassiekers in.  Eintöpfe als Pichelsteiner met veel groente, Hamburger palingsoep, of Winzertopf. Salades van aardappelen met mosterd, of Puffbohnen. Wat? Puffbohnen? Wat zijn dat? Gelukkig staat er een verklaring. Puffbohnen komen uit Erfurt, ooit de mooiste groentetuin van Duitsland. Ze staan ook bekend als Grote Erfurter Puffbohnen. Andere namen: akkerboon, of grote tuinboon. Kijk, dat klinkt leuk. Het gaat om de vicia faba, die we ook wel paardenbonen noemen, één van de eerste peulvruchten die we in Noord Europa zijn gaan telen. Zo ergens in het begin van onze jaartelling. Net als erwten en linzen een belangrijke eiwitbron.
In de meeste gebieden is in de 17e eeuw de aandacht verschoven naar de bonen uit de nieuw ontdekte wereld, Amerika. Maar op sommige plekken bleven de 'oude' rassen populair. Zoals in Erfurt.  

Het platteland rond Erfurt is heel vruchtbaar, en dus werd er sinds mensenheugenis veel groente en graan verbouwd. Al sinds de middeleeuwen zijn de Pofbonen (zo vertaal ik het maar even) geliefd. Ze komen zelfs in een lied voor, dat dan weer uit de 19e eeuw stamt.
Het Erfurter Tuinliedenlied van Wilhem Schütz. Haast onvertaalbaar grappig:

Nur in Erfurt ist gut wohnen; aber wisst Ihr auch - warum?
Rings um Erfurt blüh’n Puffbohnen; unser Stolz und Gaudium.
Fragt in Pommern, fragt in Schwaben, solche Bohnen sie nicht haben.

Hier het recept:

Erfurter pofbonensalade

Dit heb je nodig voor 4 personen: 1 pond pofbonen, zout, 2 uien, 4 eetlepels zonnebloemolie, 4 eetlepels wijnazijn, versgemalen witte peper, snuf suiker, 1 ei, 150 gram ontbijtspek of coppa, 1 eetlepel fijngehakte peterselie.

En zo doe je het: Zet de bonen in een pan met water en wat zout op het vuur en kook ze kort op. Giet het water af en zet de bonen met vers water opnieuw op en laat ze op laat vuur in 20 minuten zacht koken. Giet ze af en speol ze koud na, laat ze uitlekken en doe ze in een slakom.
Schil de uien en snijd fijn en doe de ui bij de bonen in de schaal. Maak een vinaigrette van de olie, azijn, zout, peper en suiker. Giet die over de bonen en laat een uur of twee intrekken. Kook het ei hard, pel h et en snijdt het in blokjes. Snijd het spek in dunne reepjes. Men ei en spek door de salade. Strooi er de peterselie over en dis op.


Recept en foto  komen dus uit: Landfrauenküche, die 200 beste Rezepte, Ulmer Verlag, 2010

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage