<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, augustus 07, 2012

Kornoeljejam


Gisteren zag ik opeens prachtige rode bessen aan de kornoelje. Het programma van de dag werd ogenblikkelijk aangepast. Vorig jaar waren er wel al wat bessen aan deze jonge boom, maar de vogels waren me voor tegen de tijd dat die geoogst konden worden. Dat ging niet nog eens gebeuren. De bessen waar wij zelfs met onze meest acrobatische toeren niet bij kunnen, vooruit, die mogen ze hebben. Maar de bessen op plukhoogte zijn dit jaar voor ons. Binnen de kortste keren hadden we ruim 60 gram bessen geplukt. Niet slecht voor een eerste keer.
In het Engels heet de kornoelje Cornelian Cherry, dat klinkt eigenlijk veel gezelliger. Cornus Mas klinkt ook al zo stroef. En dat blijken de bessen totaal niet te zijn. Boordevol vitamine C en ook boordevol pectine.

Horatius, Vergilius, Ovidius en Plinius roemen de kornoelje, zowel voor medicinale als culinaire toepassingen, maar ook voor het hout. Een multifunctionele nutsboom dus. En ook nog eens fijn in de tuin, omdat er al heel vroeg in het voorjaar gele bloemetjes aankomen. Als er verder nog niet zo veel te beleven valt op dat gebied.

Goed, wat deden we met deze eerste oogst? Je schijnt ze van de Romeinen vooral te moeten pekelen als olijven. Maar daar had ik dus helemaal geen zin in. Ik wilde iets met die pectine, dus het werd jam. Ik dook in een oud kookboek en kwam met wat aanpassingen uit op het volgende recept.


Jam van Kornoeljebessen

Dit heb je nodig: evenveel biologische rietsuiker als bessen, glaasje witte wijn.

En zo doe je het: verwijder de steeltjes van de bessen, was ze even en zet ze met aanhangend vocht, de rietsuiker en het glaasje wijn in een pan met stevige bodem op het vuur. Breng aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat zachtjes pruttelen tot een druppel van het sap op een schoteltje stolt. Doe de jam dan in een potje, of zoals ik deed: in een kommetje.

Resultaat: geurig, zoet, fruitig, zeer smakelijke jam. Echt verrassend lekker. De pitten zitten er nog in, maar voor zo'n beetje is dat niet erg. We gaan er eendenborst bij fabrieken vanavond. Dat lijkt me een mooie combinatie.

Wil je geen pitten er in, dan kun je de bessen eerst koken, dan de boel zeven en de pitten eruit halen. Vervolgens kun je van het heldere vocht gelei, of van vocht en pitloze prut jam maken.
 
Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage