<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, augustus 20, 2012

Picknickhapjes


We zijn dol op picknicken. Wel een beetje een aangeklede picknick. Over de bijbehorende koele drankjes schreef ik gisteren al een blog. Maar wat eet je nu als het zo warm is? En hoe neem je het mee? Om te beginnen: trakteer je zelf en je gelieven op een mooie picknickmand met alles er op en eraan. Dat is echt een investering waar je jaren plezier van hebt. Liefst met een goede koeltas erin of erbij. Want met warme dagen als deze is het buiten goed toeven, mits je het eten en drinken een beetje fris kunt houden. Thermoskan ijsblokjes mee, ook handig. En het eten? Maak het niet te ingewikkeld. Een lekkere hartige salade, knapperige broodjes of crackers, kerstomaatjes, fruitsalade en verder ben ik dol op fingerfood in zo'n situatie. Beetje kliederen, maar dat is picknicken in het algemeen toch wel. Neem struikjes lof mee en te voren schoongemaakte bleekselderijstengels. Zo doe je dat ongeveer.

Picknickschuitjes

Dit heb je nodig: jonge stengels biologische bleekselderij en biologische lof, 2 bakjes zure room, 1 eetlepel kappertjes uit het zout, 2 eetlepels fijngeknipte bieslook, 2 eetlepels dragonmosterd, 250 gram kleine garnalen, schijfje citroen.

En zo doe je het: selecteer de rauw eetbare stengels van de bleekselderijstruik. Bewaar de rest voor soep. Was ze en droog ze goed af en snijd ze in stukken. Stop die in een doos in de picknickmand. Laat de struikjes lof nog even heel, die kun je ter plekke goed uiteen plukken.
Doe de zure room (of geitenkaas) in een kom en roer die los met een vork. Dep de kappertjes af, zodat overtollig zout er af gaat, halveer ze desgewenst. Roer ze met de mosterd en bieslook door de zure room. Spoel de garnalen af en doe ze in een doos, met een plakje citroen. Zet het mengsel en de garnalen in de koelkast tot het moment van vertrek. Maar vergeet ze niet.
Voor het opdissen buiten: Schep met een theelepel wat van het mengsel in het selderijschuitje of lofbootje, garneer met wat garnalen, drupje citroen en smullen maar.

Tip: zie je de garnalen niet zo zitten, vervang dan de zure room en de garnalen door jonge geitenkaas. ook lekker!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage