<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, september 14, 2012

Alles in de Oven - vervolg


Het kon natuurlijk niet uitblijven. Gisteren, tijdens de gezellige en feestelijke presentatie van het nieuwe Ovenboek van Karin Luiten (daarover morgen meer) waren er verzoeken om de merkwaardige plaatjes uit het oude Ovenboekje. Goed dan, vooruit. Deze, van een als kok verklede bok (zelfportret van de tekenaar?) die een naakte dame de oven in schuift om bruin te bakken. In een cakeblik. Haar kleding ligt her en der verspreid aan de voeten van de kok. Beetje vreemd toch? Gebraden dame?

Wie was de tekenaar? Rein van Looy, geboren in 1910, overleden in 1998. Hij was vooral illustrator en boekontwerper van kinderboeken als Pinkeltje. En onder het pseudoniem Tanner van de boeken van Havank. Dit kookboekje moet een na-oorlogs zijstapje van hem geweest zijn. Waarin hij alle brave kinderboekenprentjes even in de wilgen hing en zijn fantasie de vrije teugels gaf. Ik weet niet of ze bij uitgeverij Becht verschrikkelijk onschuldig waren, of dat ze juist dachten meer kopers te trekken met deze tekeningen. Het kookboek is - als je de inleiding goed leest - vooral bedoeld voor de werkende vrouw, die weinig tijd heeft om in de keuken te staan en een pesthekel heeft aan afwassen. Het blijft curieus.

Gewoon maar zo'n lekkere hartige taart recept uit mijn boek Lekker Glutenvrij dan maar. Het is er wel weer voor.

Camemberttaart met broccoli en cashewnoten                          

Dit heb je nodig: vier eetlepels plantaardige olie, 225 gram magere kwark, 225 gram glutenvrij meel, snuf zout, 2 eetlepels rijstebloem, 1 eetlepel glutenvrij paneermeel, 300 gram broccoli, 2 eieren, 3 eetlepels slagroom, versgemalen peper, 10 sprieten bieslook, 100 gram cashews, 250 gram camembert. 

Eerst bereid je het voor:  Vet een springvorm met een doorsnede van 26 centimeter in met 1 eetlepel olie. Roer de kwark los. Maak hier mee een deeg met het meel, de rijstmeel, de snuf zout. Rol een ronde lap deeg uit van ongeveer een halve centimeter dikte. Bekleed daarmee de ingevette taartvorm. Bestrooi de bodem met het paneermeel. Dek de bodem af met plastic folie en zet in de koelkast tot je hem nodig hebt. 

Was de broccoli, droog hem, snijd de stronken van de roosjes. Snijd de stronken in plakjes en verdeel de roosjes in kleinere roosjes. Breng een pan met wat water aan de kook en laat de broccoli ongeveer vijf minuten even opkoken. Spoel onder koud stromend water af en laat hem goed uitlekken in een vergiet. Klop in een kommetje de eieren los met de room en wat peper. Knip er de bieslook boven fijn en roer erdoor. Hak de cashewnoten grof. Snijd de camembert in kleine stukjes. 

En zo doe je het:Verwarm de oven voor op 200° C. strooi de broccoli plakjes en roosjes op de taartbodem. Verdeel er de stukjes camembert over en strooi er de stukjes cashew op. Giet er dan het eimengsel over. Zet de taart op een rooster onder het midden van de oven en bak de taart in ongeveer veertig minuten gaar en goudbruin. Haal dan de taart uit de oven en laat hem een minuut of tien staan. Verwijder de vorm voorzichtig en dien direct op. Mag trouwens ook koud hoor, en in kleine stukjes bij een aperitief of koud buffet. En als je niet van camembert houdt, of geen koemelk mag, dan neem je toch gewoon geitenbrie? Gaat ook heel goed.  ed koud serveren.

 

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage