<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, september 13, 2012

Alles in de Oven


Vanmiddag is de presentatie van het nieuwe kookboek van Karin Luiten. Het Ovenkookboek. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen, want Karin heeft zo'n leuke en praktische en lekkere kijk op prutsen in de keuken. Ik verwacht ook dat het heel anders zal zijn dan alle voorgaande ovenkookboeken. Dat zijn in eerste instantie natuurlijk de kookboeken die je van de ovenfabrikanten kreeg. Met de introductie van gasovens en elektrische ovens, eerst nog in de fornuizen, daarna ook los ervan, kwam een stroom aan kookboeken op gang. Meestal met onwaarschijnlijke staaltjes bakkunst en gebraad op de foto's. Zoiets waar de gemiddelde huisvrouw een minderwaardigheidscomplex van krijgt. Of juist zo'n saai boekje met wat fluttekeningetjes die niet inspireren. Ook heel merkwaardig is het boekje Baken Braden Stoven, Alles in Uw Oven met heel vreemde cartoons erin. Van mevrouwen die door een bok-bakker in de oven worden geschoven. Of een dame die in het bos een schot hagel in haar achterwerk heeft gekregen van een jager. Waarom dachten de makers dat de keukenprinses dit leuk ging vinden? Ook de tekening van een jonge dame met blote benen en een kantje aan haar onderbroek die een winterwortel uit de grond trekt, op haar bips zittend met gespreide benen is meer dan suggestief. En dat terwijl het zo'n traditioneel kookboek is, met een brave volgorde van vis, vlees, wild & gevogelte, groente (met vlees), pasta's en toetjes.

Ook merkwaardig: de recepten zijn vooral beschrijvend. Geen handig ingrediĆ«ntenlijstje, geen exacte hoeveelheden. Nou is dat op zich geen ramp, maar dit kookboek is van na WO II, dus dat had wel wat anders gemogen.  Een receptje dan maar. Ik pas het een beetje aan.

Pommes de Terre Nanette

Dit heb je nodig:  Zes aardappelen, een klein blikje witte bonen, twee preien, tien sjalotjes, een bosje peterselie, wat takjes selderij en een half bosje kervel, kopje bouillon, peper, zout.

En zo doe je het. Schil de aardappels en kook ze beetgaar. Doe er dan de bonen, de schoongemaakte en fijngehakte prei, sjalotjes en kruiden bij. Laat alles gaar koken. Giet het kookwater af. Pureer alles en leng de puree aan met een kopje bouillon. (Hm, waarom gebruiken ze daar het smaakvolle kookwater niet voor? Niet vlezig genoeg?). Maal er peper door en voeg zout naar smaak toe. Doe de puree in een ovenschotel en laat hem in de oven een bruin korstje krijgen. Serveer bij varkenskoteletten, of kalfsdito.

 

 


Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage