<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, september 08, 2012

Oude knipsels. Groenten op z'n Grieks


Goed, nog ééntje dan om het af te leren. Zo'n leuk recept uit de collectie knipsels. Vroeger heel veel gemaakt, zeker bij de koude buffetten. Een collectie recepten in een Marie Claire uit het begin van de jaren zeventig. Met vinkjes bij alle gerechten die ik gemaakt heb, meer wel dan niet. Alleen de avocadosaus heb ik nooit gemaakt, weet eigenlijk niet waarom. Misschien omdat in de jaren zeventig avocado's nog niet zo gemakkelijk te verkrijgen waren, of ze pasten niet bij de smalle studentenbeurs. Maar daar gaat het nu niet om. Het recept waar ik over begon is dat voor Groenten op z'n Grieks, à la Grecque. Echt een aanrader.

Groenten à la Grecque

Dit heb je nodig: voor 1 liter marinade:  3/4 liter water, glas droge witte wijn, het sap van 3 citroenen, enkele stukjes schil van de citroen, 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel zout, 2 theelepels peperkorrels, 1 eetlepel korianderzaad, 1 bouquet garni. De groenten die je kunt bereiden: sjalotjes, champignons, courgettes in schijfjes, reepjes paprika, bloemkoolroosjes, artisjokharten, babypreitjes, selderijstengels in repen, gevierendeelde venkelknollen, worteltjes, schorseneren.  Zorg dat je voldoende kleur krijgt op je bord.

Begin met het bereiden van de marinade. Doe alle ingrediënten in een pan en breng de inhoud aan de kook. Laat een minuut of vijf doorkoken. Begin dan met de witte groenten beetgaar te koken, vis die er uit, en dan de donkere groenten. Let goed op dat je de beetgare groente direct uit de pan vist. Schik ze op een grote schaal, of doe ze allemaal apart in slakommetjes, net wat je wilt. Ik vind zo'n groot bord met mooie groenten altijd heel feestelijk.
Giet er wat van de marinade over en laat de boel afkoelen in de koelkast of koele kelder. Versier de schaal vlak voor het opdienen met schijfjes citroen en verse groene kruiden.

Tip: neem je verse artisjokharten, dan moet je die eerst tien minuten in kokend water onderdompelen en laten uitlekken vóór je ze in de marinade kiept.

Het plaatje komt uit die oude Marie Claire, maar wat die kersen op die schotel doen? 
 

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage