vrijdag, september 07, 2012

Oude Knipsels: Groentenfrittata

Altijd verleidelijk, zo'n map met oude knipsels. Veel ervan hebben we ook echt gemaakt. Bijvoorbeeld deze. Een groentefrittata uit de Cosmopolitan van 1984,  "voorgerecht voor 8 personen" staat er bij. Maar je mag het ook als borrelhapje serveren, kwestie van de vierkantjes wat kleiner snijden. Wel leuk versieren dus, dat was toen helemaal hip. Nu ook weer trouwens. Hierbij vertaald en een beetje aan nu aangepast.


Groente Frittata

Dit heb je nodig: 3 eetlepels olijfolie, 1 fijngehakte ui, 1 fijngehakte courgette, 1 rode paprika, gegrild, geschild en in repen gesneden, 3 middelgrote gekookte aardappelen in blokjes, handje kastanjechampignons in plakjes, 8 zwarte olijven zonder pit en in plakjes gesneden, 8 eieren, scheut melk of water, flink wat versgemalen zwarte peper, 50 gram geraspte Parmezaanse kaas of Sardijnse pecorino, 4 eetlepels fijngehakte peterselie.
Voor de garnering: kappertjes, augurkjes, tomaat, asperge, meer olijven, een champignon in plakjes, sjalotje in ringetjes, peterselieblad, groene aspergepunten, wat je maar wilt.

En zo doe je het: Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de olie en fruit daarin de uien tot ze glazig zijn. Voeg de courgette en champignons toe, laat ze even garen en doe er dan de blokjes aardappel en  plakjes champignon bij. Roer even om en laat het dan afkoelen. Klop de eieren los met de melk of het water en de peper. Roer er de kaas door. En vervolgens de reepjes paprika en de olijvenplakjes en de fijngehakte peterselie. Neem een rechthoekige casserol en bekleed die met alufolie of bakpapier, smeer in met olie of boter. Schep er een gelijkmatige laag afgekoelde groente in. Giet er de eimassa over zodat er een mooie gladde bovenkant ontstaat. Zet de schaal vorozichtig in de oven en bak de frittata in pakweg 40 minuten gaar, de bovenkant moet een beetje opbollen en goudbruin worden. Haal de schaal dan uit de oven en laat de boel even een kwartiertje afkoelen. Wurm de frittata dan voorzichtig uit de schaal, de folie kun je als houvast gebruiken. Spatel eronder helpt ook. Snijd de frittata in vierkantjes. Voor borrelhap op fingerfoodformaat, anders wat groter. Garneer met de bovengenoemde lekkernijen.
In deze versie is hij zonder vlees of vis. Je zou bij het garneren bijv. ook een sliertje rauwe ham of een fiezeltje ansjovis kunnen gebruiken. Maar dat hoeft niet.  Kijk maar naar het plaatje, dat inspireert misschien. Al begrijp ik die seringen links onder niet helemaal in dit verband.

 


Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage