<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, oktober 21, 2012

Downton Abbey Duckfat


Weinig, weinig groente-recepten in het Downton Abbey cookbook. Een beetje een ondergeschoven kindje, een noodzakelijk bijgerechtje. Slechts 14 van de 225 receptenpagina's waard. Dat lijkt me een misser van de schrijfster, want Downton Abbey heeft natuurlijk over een ruime moestuin met groente en kruiden beschikt. Twee salades bij de hoofdgerechten en dan nog een hoofdstukje 'De noodzakelijke groente' alsof het om een noodzakelijk kwaad gaat. Want dat zou het idee over groente zijn in die tijd en de koks uit die tijd zouden weinig hebben geweten over de voedingswaarden. Ik zet daar zo mijn vraagtekens bij en vraag me ook af of hier niet een beetje een cliché geprojecteerde wordt. Waarbij vlees in de hoofdrol bij de elite natuurlijk wel een gegeven was, maar groente zeker niet een verwaarloosbaar gevalletje. Minstens twee groenteschotels op tafel ligt voor de hand en dan ook nog aardappelen. Groenten zijn vanzelfsprekend. Een gangbaar servies in de lange 19e eeuw beschikt over twee groenteschalen én een aardappelschaal. Het tafelzilver over twee groentescheplepels en een aardappellepel. Dat zal ook na WO II bij de gegoede burgerij zo blijven.

We doen een lekker smeuïg aardappelgevalletje. Met veel eendenvet. Chic en lekker.

Pommes de Terre Sarladaise

Dit heb je nodig; 1 kilo vastkokende nieuwe aardappelen, 4 eetlepels eendenvet, zout naar smaak, bosje verse krulpeterselie, 4 teentjes knoflook, versgemalen witte peper naar smaak.

En zo doe je het: Schil de piepers en snijd ze in dunne plakken en dep ze droog. Verhit het eendenvet in een pan met dikke bodem. Wanneer het eendenvet lekker warm is laat je de aardappelplakjes er in glijden en roer je voorzichtig alles even om. Deksel op de pan en een half uurtje laten stoven op een laag vuur. Hak peterselie en knoflook samen fijn. Na het half uur roer je de aardappelen voorzichtig om en zorgt dat de plakjes goed onder het vet blijven en eventuele aankoeksels boven komen te drijven. Voeg zout en peper naar smaak toe en de fijngehakte peterselie-knoflook mix. Deksel weer op de pan en nog eens een kwartier stoven. Dan zou het gaar moeten zijn.

De foto komt van de serie, van ITV.  Ik zit met spanning te wachten op de volgende serie. En het geautoriseerde kookboek!
Labels: , ,

1 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

In de webwinkel van Frankrijk op Tafel (www.frankrijkoptafel.nl) verkopen ze potten met puur eendenvet. Die zijn ideeal, na openen in koelkast nog lang houdbaar. Ze hebben overigens nog heel veel andere lekkere producten waaronder ook Confit de Canard. Die laatste zijn juist heel lekke met Pommes de Terre Sarladaise!

21 oktober 2012 om 10:18  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage