<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, oktober 07, 2012

Meer Chocola


In de opmars naar de Chocoladedagen in het KIT 16 en 17 oktober beloofde ik nog wat meer chocoladeverhalen. Eigenlijk is het namelijk vreemd dat wij chocola pas lekker zijn gaan vinden toen we er bergen suiker in gingen doen en de cacaoboter er uit haalden. Eerst ging er suiker bij, een eeuw later ging het vet eruit, grofweg gezegd. Gebruikten we chocola dan helemaal niet hartig? Toch wel. In de Franse keuken vind je wel gerechten waar chocola als bindmiddel werd gebruikt. Bijvoorbeeld een recept voor eend met chocoladesaus van Massialot uit 1691. Ik schreef dat al op in Twintig Eeuwen in 1997. Het is heerlijk, maar de saus machtig en naar mijn smaak veel te rijk. Maar dat vond men toen chic. De combinatie van eendenlever met kastanjes was naar mijn mening niet zo geslaagd. De eend met chocola was wel spannend.  Lees maar even mijn hertaling en vertaling mee.

Eend in chocoladesaus

Braad eendenborsten in een pan met dikke bodem, bestrooi ze met peper en zout en doe er een bouquet garni bij en laurier en in water gesmolten chocola. Maak tegelijkertijd een ragout van paddenstoelen, eendenlever, morieljes, truffels en tamme kastanjes. Wanneer de eendenborst gaar is en op een bord is gelegd, giet er dan de ragout overheen.


En hier nog even de hardware over de Chocoladedagen: Dinsdag 16 oktober is het Origin Chocolate Event voor professionals en woensdag 17 oktober voor publiek. Het volledige overzicht van sprekers en overige informatie zijn te vinden op de site van el Sauco http://www.elsauco.biz/activiteitenkalender en originchocolate.eu Daar komt ook het mooie plaatje van de cacao vandaan.

 

Labels: , ,

1 reacties:

Blogger Branwen zei...

Ik eet geen eend maar ben wel erg voor cacao in hartige gerechten. Zo vind ik het een puik plan om cacao in de chili sine carne (oftewel veggie bonenschotel) te doen (samen met andere lekkere specerijen) Lekker volle smaak geeft dat.

7 oktober 2012 om 14:36  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage