<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, oktober 25, 2012

Pompoen voor Karel V


Mankeert het dan aan een overdosis boodschappenlijstjes in het boek over Karel V, gelukkig is er een opsomming van wat hij zoal gegeten heeft tijdens zijn verblijf in Granada. De groente zijn wel interessant: radijs en rammenas, prei, bloemkool, spinazie, knolletjes, pompoen, sla en veel soorten peulvruchten. Pompoensoep dan maar? Als je het recept leest, dan lijkt het eerder op een flan, maar je kunt dit zo dik of dun maken als je wilt. En warm of koud eten. Lees maar even mijn hertaling mee:

Pompoen

Neem een pompoen, of een flessenhalspompoen, schil deze en kook de stukken in vette bouillon tot ze gaar zijn.  Zeef de pompoen uit de bouillon en stamp het pompoenvlees dan fijn doe de puree weer terug in de bouillon. Doe er een beetje verjus bij en saffraan. Haal de boel dan van het vuur en laat het afkoelen. Doe er voldoende eidooiers bij, klop die met wat geraspte oude kaas en roer die door de pompoenprut en blijf roeren met een houten lepel. Doe het dan op een schotel en strooi er wat zoete poeder op (ras el hanout zonder paprikapoeder of chilipeper).

Het blijft een beetje onduidelijk of de pompoenprut met ei daarna nog weer wordt opgewarmd. Ik vind dat wel zo lekker. Heb je een beetje een dikke puree met veel ei, dan kun je die in een ovenschaal doen en even als een flan afbakken. Het is een beetje een machtig gerecht, maar wel erg lekker. Zout komt van de bouillon en de kaas, dus die hoef je niet nog eens toe te voegen. De verjus en spice mix geven de wat brave pompoen de nodige pit.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage