<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, oktober 19, 2012

Warme mannenstem met kool


Sinds gistermiddag heb ik twee nieuwe hoorapparaten op proef. Altijd spannend. Ooit was ik heel gelukkig met het testmodel van de hoorbril. Een nieuwe, commerciële versie leverde te veel kinderziektes op voor een mens. Dus terug naar de reguliere hulpmiddelen, bij een fijne audicien. Het instellen was verrassend eenvoudig. De techniek staat voor niets. Voor nog minder dan je denkt, bleek al gauw. In mijn linkeroor kreeg ik een vinnige damesstem die riep: je batterij is bijna leeg. Met drie akelige piepjes. Of dat weg kon, vroeg ik. Want als er wat te frikken valt, dan vul ik die functie graag zelf in. En een tomtom in mijn oor wil ik ook al niet. Voor de grap zei ik: 'als het nou een warme, zwoele mannenstem was geweest die fluisterde "schat het batterijtje is bijna leeg".....'.
Nadat we waren uitgelachen zei de audicien: 'Maar dat kan toch, een mannenstem.' Alleen of die ook warm en zwoel was kon bij niet garanderen. Ik mompelde iets van Paolo Conte (gelato al limon). O, in het Italiaans kon het ook. Dus nu heb ik apparaten die met warme stem tegen mij fluisteren iedere ochtend: "destro pronto" en "sinistro pronto". Is dat leuk? Nou en of. Heeft dat iets met eten te maken? Nee, niet in het minst. Kan ik er met moeite een gerecht als een warme mannenstem bij bedenken? Eens kijken. Zijn er zoetgevooisde Italiaanse filmsterren die een kookboek hebben geschreven? Zoals Sophia Loren, maar dan van de mannelijke kunne? Ik kan er zo gauw geen bedenken, tenzij ze Amerikaans zijn en hun Italiaanse roots ontdekt hebben, of opeens publiekelijk koesteren. En in citroenijs heb ik geen zin in dit jaargetijde. Nu, dan maar een authentiek Toscaans middeleeuws recept voor kool. Het is erg lekker vanwege de combinatie met venkel. Je kunt het zowel vegetarisch als beetje vlezig maken. Hier mijn hertaling.

Hoe je witte kool lekker kunt bereiden

Verwijder de rommelige bladeren van de buitenkant, zodat je alleen het witte, schone hart over houdt. Snijd dat in dunne repen. En kook dat in water met wat olie en doe er het wit van een venkelknol in reepjes bij. En laat het gaarkoken. En als je wilt, doe je bouillon bij de olie in plaats van water, van vlees, of kapoen, of groente, en peper, specerijen (denk aan iets als ras el hanout légumes) een losgeklopt ei en saffraan om het te kleuren. En dis het op.

De foto van de man met de sexy stem die zo mooi over het einde van een zomerliefde (gelato al limon) kan zingen, heb ik van internet geplukt. Dat mag natuurlijk helemaal niet. Er stond niet bij wie hem gemaakt had. Maar als diegene zich meldt.....

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage