<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, november 14, 2012

Cimedirape


Zolangzamerhand laat mijn hoeveelheid groentenboeken zich eerder in strekkende meters dan in aantallen uitdrukken. De halve ochtend ben ik nu al op zoek naar meer recepten voor cimedirape. Broccoli bij de vleet, maar broccoletto? Ho maar. Nederlands, Frans, Engels, Amerikaans, Duits. Niks. Historisch, grootmoederstijd, modern, nada. Tot ik in het boek Legumes, les recettes de nos grands-meres van Elisabeth Scotto een recept voor blad-broccoli tegenkom. Dat lijkt er tenminste nog op. En het is in twintig minuten klaar.

Bladbroccoli met amandelen en een pepertje

Dit heb je nodig: 1 kilo bladbroccoli, broccoletto of cimedirape; 4 verse tenen knoflook; 1 Spaans pepertje, vers of gedroogd; 2 eetlepels amandelsnippers; 4 eetlepels olijfolie; zout en peper naar smaak.
En zo doe je het: 
1. Laat de amandelsnippers goudgeel kleuren in een koekenpannetje met anti-aanbaklaag, bewaar ze in een kommetje.
2. Pel de knoflooktenen en snijd ze in dunne plakken. Als u een verse peper gebruikt: halveren en met een theelepel de zaadjes verwijderen, de rest kleinhakken.
3. Was de broccolettobladeren en snijd ze in grove repen. Stengels en bloemen gewoon meesnijden.
4. Verwarm de olie in een wok en laat er de knoflook licht in kleuren met de peper. Gebruikt u een gedroogde peper: verkruimel die boven de pan met olie. Voeg dan de broccolettostelen toe en een paar minuten later het blad. Goed roeren. Temper het vuur en blijf omscheppen tot het water is verdampt.
5. Wanneer de broccoletto gaar is: even met zout en peper op smaak brengen. Dan de amandelsnippers erover strooien.
 
(Dit blog verscheen eerder in november 2007. Inmiddels kun je al weer veel meer recepten voor cimedirape vinden)
 

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage