<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, november 03, 2012

De Winkel van Kesbeke


Gisteren werd-ie dan officieel geopend. De winkel van Kesbeke, pal tegenover de fabriek in de Adolf van Nassaustraat. Waar je kunt proeven en kopen. Waar alles wat je nodig hebt voor de inmaak aanwezig is. Waar Fenny de scepter zwaait en je uitlegt hoe de prachtige kasten en toog gemaakt zijn en alles over de zuurtjes wat je wilt weten. Zelfs de lampen zijn bijzonder, want gemaakt van mega-Kesbeke-potten.
Goed, ik geef toe, ik heb me meteen vergrepen aan die heerlijke worteltjes met rozemarijn en gember van Jonnie en Oos. Licht verslavend, net als de halve maantjes van komkommer. Er valt nog veel te ontdekken in de wereld van tafelzuren. VOC-uitjes van Bolenius bijvoorbeeld. Nog even geduld en ook die staan in het schap.

Wie anders dan Johannes van Dam kon dit prachtige Amsterdamse bedrijf officieel openen. En dat deed hij ook, met zijn gebruikelijke verve en humor. Er werd een stevige fles champagne tegen de pui kapot gesmeten, natuurlijk werd er gefotografeerd en toen mochten we naar binnen.
Al gauw was het hutjemutje. Een blik sardientjes was er niets bij. Dus verkasten we naar de fabriek.  Waarna de boel gezellig uit de hand liep.

Hier een mooi inmaakrecept met appels.


Appelchutney

Dit heb je nodig: 1 kilo moesappelen, 7 dl biologische azijn, 20 gram gemberwortel, 30 gram mosterdpoeder, 10 gram witte peper, 225 gram suiker, 25 gram zout, 2  gesnipperde teentjes knoflook, 50 gram uien in kwart ringen, 100 gram pitloze rozijnen.

En zo doe je het: Schil de appelen en kook ze net de azijn en het zout en de gember tot een grove moes, er mogen best herkenbare stukjes in zitten.  Haal de gember er uit en voeg de overige spulletjes toe. De mosterdpoeder kun je het beste met een beetje azijn losroeren om klonten te voorkomen. Laat alles nog een kwartiertje koken en doe alles dan in potjes die je goed afsluit. Wil je ze langer kunnen bewaren, dan steriliseer je ze vóór je ze in de kelder zet.

Op de bijna scherpe foto gooit Johannes de champagne tegen de pui onder het toeziend oog van Oos Kesbeke. Ook Fenny (in het rood) kijkt toe of ze haar winkelruit wel heel laten. Op de achtergrond maakt Miriam de Boer van uitgeverij Good Cook publishing ook een foto. Naast haar Tanja van Nieuwenhoven, ook uit de uitgeverswereld. Dat is dus allemaal helemaal niet toevallig. 


Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage