<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, november 08, 2012

Koolsoep uit Estland


In 2002 maakte ik een persreis naar Finland en Estland. Het was prachtig herfstweer en af en toe  ontsnapte ik aan het wetenschappelijke programma om wat kunst op te snuiven. En zo belandde ik in het museum voor moderne kunst in Tallinn, waar een tentoonstelling was gewijd aan wellicht Estlands grootste kunstenaar: Eric Adamson (1902-1968). Hij studeerde in Parijs, reisde door Griekenland, Spanje en ItaliĆ« en ondervindt al snel internationale waardering.
Voor dat deze man geteisterd werd door verplichte communistische kunstuitingen was hij een vrolijke, kleurrijke schilder en beeldend kunstenaar. Het gaat uiteindelijk niet goed tussen hem en het regime en in 1950 wordt hij uit de Kunstenaarsbond van de Estse SSR gemikt. Hij moet dan drie jaar in een schoenenfabriek werken als arbeider. Dan wordt hij in ere hersteld. Maar zijn geest en gezondheid zijn gebroken.
 
Dit is het rechterdeel van een drieluik, lente zomer en herfst. Vanwege de herfst een hoofddoekje tegen de kou en een mand vol late groente. En dat wonderlijke Baltische licht dat in werkelijkheid net zo ijl en lichtblauw is. 
Van die grote kool in de groentemand maken we een lekkere koolsoep met room. 
 
Estse Koolsoep

Dit heb je nodig: 1/2 liter room, bindmiddel, 2 dl water, 1 flinke groene kool of savoyekool in reepjes, 2 geraspte wortelen, 1 courgette in blokjes, 1 geraspte peterseliewortel, dille, boter,  bindmiddel. 
En zo doe je het: kook de kool en wortel in wat water beetgaar. Voeg zout naar smaak, courgette en peterseliewortel toe. Klop intussen in een kom de room met wat bindmiddel los en giet dit mengsel bij de kool terwijl je blijft roeren. Dis op met bolletjes boter en fijngeknipte dille.
 
 

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage