<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, november 01, 2012

Punch

Nog zo'n verwarmend drankje. Punch. Maar vergis je niet je hebt Punch en punsch. Wanneer je in Wenen bij zo'n Kerstmarkt een mok punsch krijgt is dat wezenlijk iets anders dan de punch.

Punch is een drankje dat in de loop van de 18e eeuw West Europa verovert. Tijdens de research voor Mozarts Menu liep ik er op verschillende plaatsen tegen aan.  Leopold Mozart schrijft bijvoorbeeld vanuit Londen:  `Punch is een drank bestaande uit water, rum, suiker en limonade. Het wordt naar believen warm of koud gedronken. Rum is een soort brandewijn, gestookt van een vrucht uit West-Indië. Het is speciaal voor de maag. Punch met een pijp tabak is typisch Engels.’ Punch schijnt te zijn afgeleid van het woord pons, dat vijf betekent in het Sanskriet, hetgeen weer slaat op de vijf ingrediënten die er van oorsprong in zouden moeten zitten, namelijk rum of arak, citroensap en suiker. De Encyclopedie van Diderot geeft de andere ingrediënten niet. Wat ze er uiteindelijk  in Oostenrijk van gingen brouwen is een uitgebreidere versie, zoals hieronder. Of de Kerstmarktpunsch van wijn, thee met naar believen een scheut kersenlikeur, of ander vruchtensmaakje. Zoet, verwarmend en als je niet op past wordt je er ontzettend teut van.Herrenpunsch

Dit heb je nodig voor 12 glazen: 1 citroen, 6 sinaasappelen, 1 vanillestokje,
15 g gedroogde oranjebloesem, 15 g zwarte thee, 1 l kokend water (of wat meer, dat hangt er van af hoe sterk je hem wil maken, hoe sterker hoe meer voor echte 'herren') , 1 kg suiker, 2 dl marasquin of kirsch, 1 fles droge witte wijn. 1 fles stevige rode wijn, 3 dl madera, 7 dl arak. 


En zo doe je het: Trek de thee in de helft van het kokende water, laat vijf minuutjes trekken en haal dan de thee eruit. Los de suiker in de rest van het kokende water op en doe er het vanillestokje en de oranjebloesem bij. Laat ook dit trekken tot het afgekoeld is. Giet het door een zeef bij de thee. Voeg het sap van de sinaasappelen en de citroen toe en roer even om. Doe er dan de marasquin, de witte en rode wijn, madera en arak bij en verwarm het geheel, maar het mag niet koken. Warm opdienen op koude dagen.  

De schitterende zilveren punchbowl op het plaatje was ooit te koop bij Christies, daar komt de foto vandaan. Binnenkort mag ik trouwens optreden bij het Veilinghuis in Amsterdam. Vanwege de aankomende veiling van Oude Meesters. Zitten schitterende eetschilderijen bij! Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage