<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, december 01, 2012

DecembersnoepBen altijd een beetje jaloers op die Duitse Kerstcultuur. In de 19e eeuw is die weliswaar wat naar ons land overgewaaid, maar dan in een wat brave sobere versie. En het allerergste: geen plätzchen van enige betekenis. Een speculaasje, een stukje marsepein, wat pepernoten en kruidnoten, een kerstkrans en oliebol, appelflap of kniepertje. Maar koop nou eens een eindejaarsnummer van zo'n Duits vrouwenblad als Brigitte. Al zo lang ik me kan heugen is daar  een bijlage vol knutselkerstspullen en bakwerk. Plätzchen! In alle soorten en maten. Met vanille, met chocola, met nootjes, met vruchtjes. Stervormig, rond, halve maantjes, reepjes, vierkantjes, bolletjes. Vooruit, meedoen, dat is leuk. En het gaat zo heerlijk geuren in huis! Dit is een recept uit Mozarts Menu, aangepast aan de tijd van nu: chocola erop! En met glutenvrij bakmeel gaat het uitstekend.Läckerli

Dit heb je nodig: 400 gram suiker, 200 gram blanke amandelen, 200 gram blanke hazelnoten, 60 gram bloem, 8 gram gemalen kaneel, snuf versgemalen staartpeper, 100 gram gekonfijte sinaasappelschil, 1 opgehoopte eetlepel honing, 4 tot 5 eiwitten. 
Glazuur, fijngehakte chocola ter garnering

En zo doe je het: Meng alle ingrediënten goed dooreen, behalve de eiwitten. Klop de eiwitten stijf en roer de massa voorzichtig door het mengsel. Maak er een mooi deeg van. Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg voorzichtig uit tot een lap van 1 centimeter dikte. Steek er figuurtjes uit, of maak er een ruitpatroon in. Leg de figuren op een beboterd bakblik of een vel bakpapier op een bakblik. Bak ze in een matige oven lichtbruin en kwast er direct nadat ze uit de oven zijn gehaald een dun wit glazuur overheen. En plak daar nog wat chocolakruimels in. 

Hier zit natuurlijk ook een teckel met een wensenlijstje voor extra lekkers. Voor het bakken van hondenkoekjes heb ik ook ergens een recept. 


Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage