<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, december 14, 2012

Downton Sauce


 

Goed, eerlijk bekennen: ik smul van de serie Downton Abbey. Ook al is het een vlotte mix van Jane Austen en Charles Dickens met een snufje Nancy Mitford op een bedje Barbara Cartland. Engelsen kunnen gewoon prachtige historische series maken, ook al is het een nieuw verhaal over 'vroeger'.

En ja, toen kocht ik het niet-geautoriseerde Amerikaanse kookboek van Downton Abbey voor de zekerheid. Maar wat ik absoluut niet kon voorzien was dat er een echt Downton recept is. Heel verschrikkelijk 19e eeuws ook nog eens. Ik vond het in The Pytchley Book of Refined Cookery and Bills of Fare, by Major J....... Let wel: 6 puntjes. Ik heb de derde editie en het jaartal roept 1887.

Major I met 6 puntjes is een belezen man en hij heet James Landon. Op de titelpagina een citaat van Cowper: Variety 's the very spice of life, which gives it all its flavour. Ja, de majoor kan zo een rolletje in de serie krijgen.
Hij is zo aardig trouwens om zijn menuvoorstellen zowel in het Frans als in het Engels neer te pennen.
Eén van de vorige bezitters heeft met vinnige potloodstreepjes recepten aangevinkt die ooit gemaakt zijn. Zo niet Downton Sauce for Fish. Hier het recept. Ik ga het niet maken, het is het soort saus waar ik weinig emplooi voor heb. Maar ga je gang.

'To three-quarters of a pint of good White Sauce add a dessert-spoonful of Anchovy Sauce and a small wine-glass of sherry ;  mix well and serve.'

Witte saus is natuurlijk gewoon een roux op  basis van boter, bloem en melk en een snuf zout. Hoewel je dat zout wel weg mag laten met een kleine lepel ansjovissaus. Zout genoeg.

Op het plaatje een laat 18e of 19e eeuwse sauskom. 
Pitchley is een gehucht in Engeland, beroemd om een 17e eeuwse pub en de vossenjacht. Er is ook ergens een Pitchley Inn, maar die doet niet aan geschiedenis. Dus waar Landon zijn gerechten kookte is nog even de vraag. Als jullie het weten horen ik het graag.

En nu maar wachten op de volgende dosis DA.  
Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage