<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, december 04, 2012

Kerriepoeder van de Kapitein


Bij het opruimen kom ik een knipseltje tegen van een kookrubriek uit de NRC, over de maaltijden van Charles Dickens. Het bijbehorende recept is voor zalmfilet met kerriepoeder. Gunst, hadden ze dat al in die tijd? Dickens leefde van 1812 tot 1870. Het eerste Britse bedrijf dat onder meer kerriepoeder ging produceren was Sharwood in 1889. Ik sla er de facsimile van mrs. Beeton uit 1865 maar eens op na. Qua datering komt die meer in de richting. Isabelle Beeton geeft een heus recept om zelf kerriepoeder te maken. Ik geef de vertaling.

Curry-Powder (Capt. Whites Recipe; most excellent).


Benodigdheden: 1 pond kurkumazaad, 4 ons komijn zaad, 8 ons koriander zaad, 4 ons zwarte peper, 4 ons gember, 10 ons karwijzaad, een kwart ons kardemoms.
Bereiding: meng al deze specerijen - wanneer ze goed fijngestampt zijn - dooreen en zet het mengsel dan in de zon of voor het vuur, terwijl je het regelmatig omroert.
Gemiddelde kosten: 5 shilling 2 dimes.
Ook leuk is de uitsmijter: This will be found a most excellent curry-powder, if care be taken to purchast the ingredients at a good druggists.
En dat kurkumazaad is ook interessant: we gebruiken de wortel. 
Wat totaal ontbreekt: de 'exoten' chilipeper, of paprikapoeder.  
En wie te lui is om zelf aan de slag te gaan: onlangs kwam er een uitstekend kerriemengsel op de markt van Jonnie Boer voor Original Spices, te krijgen bij o.a. Jumbo. 
 


(dit blog verscheen eerder in een iets andere versie in december 2007)Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage