<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, december 18, 2012

Salade met Ierse rootsGroente, ik ben er dol op. Zelfs op spruitjes. Zondag kregen we bij de luisterlunch in Kasteel Groeneveld spruitjespuree met wat gekookte knapperige spruitjes bij de Wagyu stoof, volgens de instructies van Anneke Ammerlaan. Zo op het eerste oog vond ik dat even wennen. Ik ben nog van de beetgare spruiten. Maar met de uitjes uit de stoofsaus was het heel erg lekker. Winters. Volgens Major James Landon kun je van de puree ook een meer soepige versie maken. Gewoon een kruidige bouillon erbij tot je een mooie romige soep hebt.
Verder is de Major in 1880 niet zo fantasierijk met de groente. Gewoon gekookt met wat bouillon, of gegratineerd met Parmezaanse kaas, gepureerd mag ook, en spinazie à la crème ontbreekt niet. Allemaal een beetje mwah.  Je begrijpt waarom er altijd grappen over de Engelse zompige spruitjes en melige erwtjes gemaakt worden. Eén recept vraagt zelfs om melige erwten.

Landon heeft wel twee bijzondere groente: zeekool en zeewier. Maar daar doet hij ook niets spannends mee. Zijn salades zijn evenmin echt opwindend. Deze is wel aardig als je de aardappelen in de schil kookt en lekkere neemt - we kregen rode Hoeksche zondag, aanrader! - en de bietjes in de oven gaart. Corballis is een dorp aan de kust even boven Dublin. Corballis House een laat 18e- vroeg 19e-eeuws landhuis, zeg maar modelletje bijrol in Downton Abbey. Het werd onlangs afgebroken om de luchthaven van Dublin uit te breiden. Sic transit gloria mundi. En ach, een Ierse aardappelsalade, dat is dan wel weer aardig. De aardappel-ellende is in 1880 wel weer voorbij.


Salade à la Corballis

Dit heb je nodig: per persoon één tot twee aardappelen, per persoon een bietje, een struik Romaine salade, ansjovisfiletjes naar smaak, dressing of mayonaise.

En zo doe je het: kook de aardappelen in de schil beetgaar, laat ze uitlekken en afkoelen. Trek er eventueel het schilletje van af en snijd ze in niet te dikke, niet te dunne plakken. Gaar de bietjes in folie in de oven, laat ze afkoelen, pel de buitenste laag eraf, snijd ze eveneens in plakken. Dep de olie van de ansjovisfilets (spoel ze desgewenst eerst af) en halveer ze. Was de sla, laat hem uitlekken en snijd de struik in brede repen. Doe alles in een schaal en meng met de dressing of mayo.

Van mij mag er nog wel wat lente-ui of sjalot bij. En een handje kervel of sterrenkers kan ook leuk zijn. Maar zoals ik al zei: Landon is niet zo van frutsen met groente. Al gaat er in zijn dressing wel wat dragon, peterselie en bieslook. Verder peper, zout, olie, azijn.  

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage