<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, januari 24, 2013

Banaan van Naam


 Gisteren zocht ik iets op in een handboek en daar viel een knipsel met recepten van Hugh Jans uit Vrij  Nederland uit. Gaat over koken met bananen. Doen we hier niet vaak, behalve pisang goreng, maar ik ben kennelijk ooit iets van plan geweest met het knipsel dat uit de jaren zeventig of begin jaren tachtig moet dateren. Het lag in een handboek uit de jaren negentig, er lijkt geen enkele relatie met de pagina waar het lag. Heel apart. Ik kan namelijk nóg in het recept voor banaan-ananas sorbet, nóch dat voor geflambeerde bananen, nóch voor de banaan en spekjes aan stokjes, nóch voor de banaan-garnaalballetjs een reden vinden om enthousiast te worden. Maar zijn uitleg over de ooft-pisang is aardig. Misschien ging het me daarom. Ik zou het echt niet meer weten. Lees mee wat Hugh Jans te melden heeft:

Je hebt ooft-pisangs en meelpisangs. Ooft-pisangs (we zijn in Indonesië heb je al begrepen) eet je de goudgele pisang radja, fijn van samak, middelmatig groot. En de pisang radjah sereh, iets zuurder, of de pisang soesoeh, die wat kleiner is. De Pisang ambon is groot en heel geschikt om teprakken omdat ze geen zetmeel en vezels bevat.
Meelpisangs zijn geschikt om te bakken, in te maken, of te stoven. Je hebt de pisang kapok (stoven), de pisang tandoek (bakken) en de kleine pisang mas, heel zoet, kan ook als ooft gegeten worden. 
Ooft, zo'n mooi, ouderwets woord voor (hand)fruit.

Eigenlijk is het vreemd, dat we van appels en peren de naam kennen, Jonagold, Wellandt, Goudrenet, Conference of Giesser Wildeman. Maar van bananen weten we niets. Hooguit of er een fair trade sticker op zit. Willen we van bananen niet ook de naam van het ras weten? En waar ze vandaan komen? Op Madeira aten we heerlijke kleine geurige banaantjes van het eiland. Die zou ik hier ook wel willen kunnen kopen. Madeira behoort immers (dankzij Portugal) tot Europa? Zou het dan niet moeten kunnen? Gaan we zeuren?

Hier het recept voor de Banaan & Spek Stokjes. aardig voor de winterBBQ.

Dit heb je nodig: 8 plakken doorregen echt ambachtelijk geurig ontbijtspek, 4 bananen zonder schil, 3 eetlepels citroensap, 1/4 lepel versgeraspte piment, 8 saté stokjes, beetje olie of boter.

En zo doe je het: Zet de saté stokjes ruim te voren in de week. Bak de repen spek in wat hete boter of olie een minuut aan iedere kant in de koekenpan, haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Halveer ze overdwars. Meng de piment door het citroensap.
Snijd de bananen elk schuin overdwars in 4 stukken, leg ze in een komen giet er het kruidige citroensap over.  Laat een kwartier staan. Wikkel de gemarineerde stukken banaan dan stuk voor stuk in een half reepje spek en schuif er steeds twee aan één satéstokje. Bak ze een paar minuten aan iedere kant op de BBQ of de grillpan. Meteen opeten!

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage