<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, januari 15, 2013

Linzen en komkommer


 
 Goed, geen kwaad woord over peulvruchten van een lid van de Bruinebonenbende. Natuurlijk niet. Historisch gezien horen ze ook helemaal bij ons culinair erfgoed. En altijd weer hoor je over Esau die zijn eerstgeboorterecht verkwanselde voor een bordje linzensoep. Oud-Testamentisch lekker. Maar wisten jullie dat linzen ook in de Koran voorkomen? Sura 2:61 om precies te zijn. Heimwee eten van de kinderen van Israël. 'Herinneren jullie je nog dat je uitriep: O, Moses, we zij zo moe van het monotone eten, dag na dag hetzelfde, vraag aan je Heer om ons de vruchten van de aarde te geven, kruiden en komkommers, granen en linzen en uien.' Het parallelle verhaal in de Bijbel, Numeri 11:5 rept niet van de bescheiden peulvrucht.

Kunnen we van die opsomming een gerecht bereiden? Zeker wel. Een lekkere stoof of soep van spelt, linzen en uien en kruiden naar keuze. Daar hoef ik toch geen recept van uit te schrijven? En dan bak je er wat komkommers bij. In die tijd zijn dat waarschijnlijk slangenkomkommer geweest met een wat lichter groen jasje, nu doen we het vanwege de winter met onze eigen kaskomkommer. Eigenlijk hoef ik daar ook geen recept van uit te schrijven.


Gebakken Komkommer

Dit heb je nodig: 1 komkommer, sjalotje, olijfolie, za'atar, eventueel scheutje bouillon.

En zo doe je het:  Schil de komkommer, verwijder de zaadlijst, snijd hem in blokjes. Pel en snipper het sjalotje. Doe olijfolie in een pan met dikke bodem, laat hem warm worden maar niet té. Roerbak de sjalotjes en doe er snel de komkommerblokjes bij. Blijf omscheppen en strooi er de za'atar bij en schep weer om. Dan als je wilt een scheutje bouillon erbij en gauw opdienen.

Als je de blokjes piepklein snijdt, dan kun je er lofbootjes mee vullen. En wees lui, gebruik de heerlijke za'atar van Original Spices van Jonnie Boer en Euroma. Kun je bij de Jumbo kopen. Ja, dat is een beetje spammen, maar soms zijn producten goed genoeg om in dit blog te verschijnen. Ik ga het er nog eens uitgebreid over hebben, die spices van Jonnie Boer. Maar dat terzijde.
Op het plaatje een Romeinse groentekraam met tussen de knoflook en uien twee mooie slangenkomkommers. En let ook even op de fraaie mand waarin de koopwaar naar de markt is gebracht. Staat onder de kraam.

 

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage