<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, januari 10, 2013

Peer van de KeizerinIn Ma Cuisine van Escoffier (ik heb hier een editie uit 1988) staan suggesties voor het Menu van de Maand. Dat is leuk. Wat mogen we in januari voor de uitgebreide lunch, die toen nog netjes déjeuner heette? Lees maar even mee:

Hors-d'oeuvre  - Oeufs moulés Verdi (ha, weer een componist)
Lamsschouder Parmentier (de man die onder meer de aardappel populair maakte in Frankrijk)
Een Terrine van Fazant met gelei
Lofsalade
Peren Impératrice met wafeltjes

Deze variatie op de eieren staat helaas niet in de Index, dat is een beetje jammer. Eieren in vormpjes maken en au bain Marie garen met iets er door en dan een sausje er over heen. Maar bij de sausjes kom ik ook al geen Verdi tegen. Nog even en ik ga een akelig stukje uit het Requiem zingen. Ooit uitgevoerd met het koor van de Vrije School in Den Haag, vergeet je nooit meer. En google levert ook al niets op. Qua kookinspiratie schiet het echter niet op. Dan beginnen we maar bij het toetje, dat staat er wel in gelukkig.

Peren Impératrice

Dit heb je nodig: Per persoon een mooie rijpe peer, siroop en vanillepeul om in te pocheren, dessertrijst, perencompote of abrikozenjam, verkruimelde bitterkoekjes, perensap met scheutje kirsch en marasquin.

En zo doe je het: Schil de peren en ontdoe ze van het klokhuis. Pocheer ze in de lichte vanillesiroop. Kook in tussen de dessertrijst volgens de instructies van het pak. Roer er een scheut kirsch en marasquin door en bedek de bodem van een lage ovenschaal met de helft van de rijst. Leg daarop de kwarten gepocheerde peer. Bedek met perencompote of abrikozenjam, dan weer een laagje rijst. Strijk er wat met kirsch en marasquin opgeleukte perensap over en bestrooi het geheel met verkruimelde bitterkoekjes. Zet ongeveer 5 tot 6 minuten in een warme oven, maar het mag niet gratineren.

Kijk, een helemaal gluten- koemelk-  vrij recept. From scratch, dat is wel eens aardig. Vergeten we de wafeltjes maar. En de bitterkoekjes van 's lands grootste super zijn niet heel erg lekker, maar wel glutenvrij en koemelkvrij. En dus heel geschikt voor dit recept. Zijn ze te hard, dan doe je er een beetje perensap over of als je in een drankbui bent nog wat kirsch.Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage