dinsdag, februari 26, 2013

Fruitigheden

Beetje moe van al het vlees. Interessant hoor, dat paard, maar wat mij betreft begint het toch altijd met groente, fruit en noten. In een vorig leven vast een knaagdier geweest. Of misschien oefen ik wel voor een volgend leven. Wie weet. Tijd om wat nuttige tips te geven in zo'n maand waar je best wat extra's voor je gezondheid mag doen, in afwachting van de echte lente.
Welk fruit kun je het best pakken voor vezels, vitamine C, kalium calcium, magnesium?
Ik geef wat lijstjes per 100 gram fruit.

Vezels
Frambozen, passievrucht, kweepeer, goyave, bosbessen scoren hoog. Minder maar ook leuk: aardbei, appel, peer, sinaasappel, banaan.
Gedroogd fruit: vijg, abrikoos, dadel, pruimedant.   
En als je ook nog vetten wilt: pinda, amandel, hazelnoot, walnoot.

Magnesium
Amandel, pinda, walnoot, pistache, hazelnoot, gedroogde vijg of dadel.

Kalium
Gedroogde abrikoos of vijg, pistache, pruimedant, amandel, rozijnen, dadel, bananen, walnoten, hazelnoten, abrikozen, verse vijg, kiwi, meloen. 

Calcium
Amandel, hazelnoot, paranoot, gedroogde vijgen, dito abrikozen, dito dadels, pinda's, verse vijgen, citroen, pruimedant.

Vitamine E
Pruimedant, druif, perzik, peer, pruim, banaan, grapefruit, ananas, ardbei, frambozen, sinaasappel.
 
Vitamine C
Zwarte bessen, goyave, kiwi, papaya, aardbei litchi, sinaasappel, citroen, mandarijn, aalbessen, mango, grapefruit.

Mijn ontbijt vandaag: fruitsla van banaan, kiwi, gedroogde abrikozen, amandelen, mandarijn, paar druiven.

Plaatje is een 19e-eeuwse fruitschaal. Mooi hé? En lekker!  



Labels: ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage