<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, februari 22, 2013

Oerdis - Spinazie mét


Dag 6 van oerdis, het is goed vol te houden, ook met een lunch in de stad. De knaaghonger is verdwenen na wat tips van Karine Hoenderdos. Bij de biologische super koop ik een grote zak met wilde spinazie, of Turkse spinazie, of grootbladige spinazie, hoe je het maar noemen wilt. En een blik kikkererwten. (Ja, die haal ik gewoon uit blik op werkdagen, wanneer ik niet ruim te voren plan wat we gaan eten.) Peulvruchten horen voor mij bij paleo.  Sinaasappel erbij voor de zest en het sap.
De Bossche vestiging van Ekoland heeft een zeer ruime keuze aan chocola, aan twee kanten van het gangpad. Ja, zeker, bezweken. Vooral omdat ik van alles over de chocolade-industrie zit uit te pluizen. Noem het veldwerk, dan móet chocola opeens. Er zijn eigenlijk best veel handelingen nodig om van cacaobonen een eetbaar product te maken. Daar mag je bij tijd en wijle wel eens bij stilstaan.

Goed, terug naar de spinazie. Dol op, maar niet gekookt, gewoon gewokt, of ongewoon gewokt, zo je wilt.

Spinazie met kikkererwten en sinaasappel

Dit heb je nodig: 1 kilo wilde spinazie, scheut olijfolie, 1 ui in kwart ringen, blikje kikkererwten, opgehoopte theelepel kurkuma, opgehoopte eetlepel ras el hanout légumes (Vanilla Venture) sap van 1 sinaasappel plus eetlepel zest, zout als dat nog nodig is met de blikkikkers.

En zo doe je het: spoel de spinazie af onder de kraan in een vergiet, pluk de harde uiteinden van de steeltjes af. Doe een scheut olijfolie in een wok, fruit de uien goudgeel, roer er de kikkererwten door en dan de kurkuma en ras el hanout. Goed roeren en dan de spinazie erbij, telkens een handje vol. Omroeren, laten flauwvallen, volgende hand, enzovoorts. Zit alle spinazie erin, dan giet je er het sinaasappelsap bij en roer je de zest er door. Even doorwarmen en opdienen.

Je kunt er ook nog krenten en amandelen door doen. Maar die zaten al in het lamsgehakt van gisteren. Dus dat zou dubbelop zijn geweest.


Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage