<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, februari 21, 2013

Oerdis - Tagliatelle


Dag 5 van Oerdis. Ik krijg knaaghonger tussen de maaltijden door en pak een handje amandelen en wat rozijnen. Het groentesoepje tussen de middag was duidelijk wat aan de magere kant. Pasta, roept mijn buik zo om een uur of zes, wanneer ik ga nadenken over het eten. Maar dat staat op de index, want granen. Nu is mijn pasta van maïs, maar het gaat om het idee. Pasta hoort niet bij Oerdis. Gelukkig is er een oplossing. Die vind ik in het boek Flavours of Babylon. Tagliatelle van wortel en courgette, beetje karig recept zo op het eerste oog. Dus met een pittige lamsgehaktschotel erbij is dat wel een optie. Gelukkig heb ik beide in huis. En het klinkt tenminste naar pasta.

Groente-tagliatelle

 Voor 2 personen heb je nodig: 3 flinke exemplaren bospeen of een winterwortel, een courgette, 1 eetlepel citroensap, zout naar smaak.

En zo doe je het: Kuis de groente. Doe het citroensap met een bodempje water in de pan (met deksel). Met een dunschiller (zo'n kantelbare met een breed schilmes) trek je nu dunne repen van de wortel, leg deze vlak op het werkblad en houd de brede bovenkant tussen duim en wijsvinger. Je houdt dan het bovenste topje over, dat kun je op knabbelen tijdens het koken. Schil de courgette en trek ook daar lange slierten van. Leg de slierten courgette en wortel meteen in het water met citroensap, zodat ze mooi blank blijven. Voeg zout naar smaak toe.
Zet de pan op het vuur, breng de boel aan de kook, draai het vuur laag, deksel op de pan en garen in pakweg 6- 8 minuten. Beetgaar is wel lekker. Giet af en dis op.

Kijk, het is super simpel eigenlijk. En ook nog eens heel lekker wanneer je er inderdaad een pittige schotel bij serveert. De groente behoudt zijn smaak als je niet te veel water in de pan doet, of de slierten gaar stoomt.
Je kunt de tagliatelle ook met wat olijfolie en peper als salade eten, moet je de boel wel eerst laten afkoelen natuurlijk. Het lastige zit hem in het maken van de slierten, zonder dat je je nagels mee schilt. En dat je onooglijke resten over houdt. Maar ja, die kunnen dan weer in de soep voor de volgende dag.    

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage