<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, maart 12, 2013

De wijn van Karel de Grote


Der Spiegel gaf eind vorig jaar een special uit gewijd aan Karel de Grote. In 2014 wordt zijn overlijden in 814 herdacht. 28 januari in Aken, om precies te zijn. Een mooie gelegenheid om deze man weer volop onder de aandacht te brengen. De laatste grote tentoonstelling - heel Paderborn was in 1999 ver-Karelt, met tentoonstellingen en publieksdagen - leverde al een prachtig beeld van de periode op. Wij waren er een weekendje bij. De aanleiding voor alle feestelijkheden was toen de voorbereidingen voor Karels kroning tot keizer.
Inmiddels is half Aken opgegraven bij stadsvernieuwingen, zodat er over het oude Aken veel meer nieuws valt te vertellen. In de special staat ook al veel leuks. Zo is er een brief bewaard die Karel aan zijn vierde vrouw Fastrada schreef. Het is een lange brief, met daarin onder meer het citaat:
 Mijn priesters hebben aangeraden dat allen die daar toe in staat zijn de komende tijd wijn en vlees laten staan. Wie deze drie dagen toch wijn wil drinken, moet een schilling betalen. Minvermogenden een penning. 

Interessante vorm van belastingheffing op de alcohol. Er is nog een interessant manuscript bewaard gebleven. Dat van de Capitulare de Villis, de verordeningen hoe de domeinen van Karel ingericht en bestuurd dienden te worden. Op dit blog en in mijn boek Twintig Eeuwen al uitgebreid aan de orde gekomen. De Capitulare is het eerste duidelijke voorbeeld van middeleeuwse landbouwinrichting. Van akkerbouw tot bosbouw, van veeteelt tot visvangst, van bierbrouwen tot wijnproductie. Ook de hygiëne bij het wijnmaken kwam aan bod: 
In het bijzonder moet de wijnmeester er op letten dat niemand onze druivenoogst met de voeten treedt. Het moet allemaal zuiver en netjes worden uitgevoerd.

Wie wijn als Karel de Grote wil drinken kan het best te rade gaan bij Mariëlla van de Wijnkronieken: www.wijnkronieken.nl
Het plaatje vond ik in der Spiegel - special, detail van de wijnmaand oktober, Salzburg kalendarium, ca 818


Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage