<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, maart 29, 2013

Echte Thee


Deze zomer begon mijn thee-drink opvoeding. Daarvoor was ik een redelijke barbaar. Ik wist er ook helemaal niets van af. Nou weet ik er nog steeds niet het fijne van, maar ik heb van Mariëlla Erkens een strenge opvoeding gekregen. Zó warm moet het water zijn voor déze thee en dan moet die precies zó lang trekken. En inderdaad. Je proeft het verschil. Ik ben thee opeens lekker gaan vinden en niet alleen maar iets warms en bruins. De kauwgomballenthee met smaakjes zijn al eeuwen taboe hier in huis. Thee moet naar thee smaken en niet naar aardbeien of kaneel.

Tijdens de culiperslunch afgelopen maandag proefde ik bij Simon Lévelt (ik heb zelfs een spaarkaart van ze) de First Flush uit Darjeeling. Erger nog dan de race om de Beaujolais Primeur is de race om de First Flush. Die eerste lentepluk moét je proeven. Simon Lévelt haalt die uit theetuin Ambootia. Deze theeplantage werd in het midden van de 19e eeuw aangelegd aan de voet van de Himalaya. Inmiddels is de thee biologisch, biodynamisch en Fair Trade. Maar is het ook lekker?

Wat drink je als je deze eerste pluk voorgeschoteld krijgt? De bladknop en de jongste twee blaadjes van de net uit de winterslaap gekomen theeplanten. Je proeft als het ware de lente. Nou, dat is heerlijk in ons sneeuwachtige voorjaar. Kom, we nemen nog een kopje.

Thee laat zich trouwens uitstekend combineren met eten. Vergeet dat koekje bij de thee, zet een mooie pot thee voor bij het avondeten. Met vis laat thee zich al helemaal prachtig combineren. Met vleeswaren ook trouwens. En met kaas. En met groenteschotels. Probeer maar eens. Wel echte thee nemen hoor, anders wordt www.mariellaerkens.nl verdrietig.


Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage