<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, maart 30, 2013

Hoeksche Rooie piepers

Vorig jaar proefden we ze voor het eerst na een bezoekje aan de markt van Rotterdam Oogst. Heerlijke Hoeksche Rooie. Inmiddels een erkend streekproduct van zeven boeren uit de Hoeksche Waard. Zes jaar geleden gingen ze aan de slag om mooie, smaakvolle en kleurrijke aardappelen te telen. Om met een bijzonder product van hoge kwaliteit de markt te gaan veroveren. En dat lijkt te lukken. Overal bijval voor deze mooie piepers.

Dan willen we ook nog wel even weten: duurzaam? We pakken de persinformatie er maar bij. De bemesting is speciaal gericht op de smaakontwikkeling van de aardappel. Mmm, daar wil ik nog wel eens wat meer over weten. Daar ga ik achteraan. Punt twee: de aardappeltjes mogen langzaam groeien, dank rijgen ze een mooie structuur. Ja, maar is dat duurzaam? Punt drie: alle akkers zijn voorzien van agroranden. Er naast staat een plaatje van een bloeiende berm. Dat is leuk, daar houden we van.
Ook bij duurzaam: de Hoeksche Rooie mag alleen geteeld worden in nationaal landschap de Hoeksche Waard. Dat lijkt me meer iets met 'Streek'  dan met duurzaam te maken hebben.

De smaak dan maar, daar kan ik meer over vertellen, als gebruiker. Lekker stevig, maar niet droog piepertje. Beetje zoet, maar wel erg lekker in de mond.
Wat deden we er mee? We kookten ze in de schil en aten ze bij het geitenzuiglamvlees van Hanneke Kuppens. En we roosterden ze in de oven - gevierendeeld - met lekkere baharat erover en olijfolie. Krijgt dat zoetje iets extra's, wat pittigs.
Aanrader, ik denk een heel goed alternatief voor de Franse Rosevallen. Hoop dat ze in de Hoeksche Waard ook een minder zoete variant gaan maken.Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage