<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, maart 27, 2013

Mooie BlikkenDoor met de tour d'horizon van de culiperslunch. Ik belandde bij de mooie blikjes. Kan niet anders. Dol op. Je durft ze haast niet open te maken, zo mooi zijn ze soms. Kunstwerkjes. Jarenlang heeft er een blikje olijven uit Griekenland merk 'Lizzy' op een keukenplank gewoond. Tot het echt niet meer kon en het mocht meewerken aan een 'Over Datum'-project van een populair wetenschappelijk tijdschrift. Maandag zag ik weer allerlei prachtige blikjes. Die van La Belle-Iloise. Visconserven met karakter en smaak. Tot en met de smaakvolle blikjes toe. Sardientjes met twee groene en rode peper, of tomaat/ Makreel met harissa, of mosterd, of à la diablesse (daar ben ik dus wel  benieuwd naar, die duivelin). 

Toen viel mijn oog op een prachtig schaaltje vis. Dat was de anchodina, een sardine die omgetoverd is tot een ansjovis. Nou ja, niet letterlijk. De bereidingswijze is als die van de (schaarser wordende) ansjovis. Heel lekker van smaak. Stevige bite, zilt als haring, zout als ansjovis en toch sardine. Smaakexplosie. De vis veroverde de mond en neus en keel.

Er is een persbericht bij en daar citeer ik wat grasduinend uit:

De sardine wordt gefileerd en dan gepekeld: laag zout, laag sardines, laag zout enzovoort. Om vervolgens acht maanden onder druk te rusten. Daarna worden deze sardinefilets in olijfolie ingelegd. Het anchodina is een koelvers product, wordt gemaakt in Spanje door de firma Kiele (KIko en ELEazor). Een ambachtelijk  bedrijf dat handmatig visjes verwerkt.
Het idee om sardines om te katten tot ansjovis werd geboren in 2006, toen er een groot te kort was aan ansjovis. Daar lijden ze in Bergen op Zoom ook onder.  

Mooi natuurlijk, zo'n koelvers verpakking. Maar ik had ze natuurlijk liever in een fraai blikje. Want ik durf zonder blikken of blozen te bekennen dat ik een groot liefhebber van vis in blik ben.

Importeur: Bommels Conserven, Ridderkerk. www.bommelsconserven.nl

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage