<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, maart 10, 2013

Sinaasappels of citroenen?Gisteren hoorde ik de versie van Prokofiev van de Liefde van de 3 sinaasappels. Ik dook in de herkomst van het sprookje en kwam terecht bij Giambattista Basile. Het oorspronkelijke verhaal gaat een  beetje anders dan de 20ste eeuwse versie. De link geeft het hele verhaal, dat onderdeel uitmaakt van de Pentamerone, een complete verzameling sprookjes. Hier een samenvatting waar het de eetkanten van het verhaal betreft. 

Een prins - de enige zoon des koningshuizes - moet op zoek naar een bruid, maar hij heeft niet zo'n zin.  Wat zijn vader ook doet of zegt. Op een dag zit de familie aan tafel en de prins snijdt een verse kaas aan, maar omdat hij niet goed oplet op wat hij doet schiet het mes in zijn vinger. Er druppelt bloed op de kaas. Prachtig rood op het kaaswit. De prins roept uit dat hij een vrouw wil die net zo mooi rood en wit is als deze kaas. En dat hij op zoek gaat naar een bruid die aan die eisen voldoet. (een mooi initiatie-verhaal dus)

 
De prins gaat op pad, naar Frankrijk, waar hij op een Genuaanse boot stapt en naar Gibraltar afreist. Daar neemt hij een andere boot die hem naar India voert. Onderweg beleeft de prins allerlei avonturen die niets met eten te maken hebben, behalve dan dat hij steeds lelijke oude vrouwen ontmoet die zeggen dat hun dochters de prins wel tot ontbijt willen hebben. Het derde exemplaar geeft hem eerst een lekker ontbijtje en daarna drie citroenen, die er vers geplukt uitzagen. Plus de opdracht naar Italië terug te keren. Bij de eerste waterbron in zijn thuisland moet hij een citroen aansnijden en de fee die er uit komt direct te drinken geven, omdat ze anders verdwijnen zal, en dat zal met de andere in de citroen opgesloten feeën ook gebeuren. Als het bij de derde goed gaat, krijgt hij de vrouw van zijn hart. En zo gaat het ook. Nummer drie krijgt op tijd te drinken uit de bron en daar is het prachtige bruidje dat de prins zich gewenst heeft.
Waarna de zaak uit de hand loopt omdat iemand zich er mee gaat bemoeien. 
De fee verandert in een duif, de duif belandt in de fricassee, de veren van de duif veranderen in een citroenboompje, het boompje draagt vrucht en het verhaal verhaalt zich. Maar dit keer loopt het goed af voor de prins en het feetje.

Mooie parallel trouwens tussen de prins die zich prikt aan zijn mes en over de blanke kaas bloedt en Doornroosje die zich prikt aan het spinnewiel. De prins ontwaakt, Doornroosje slaapt in. 
 
De vraag is waarom de citroenen uit het oorspronkelijke (Napolitaanse) verhaal veranderden in sinaasappelen en wanneer dat gebeurde. 

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage