<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, maart 08, 2013

Vrouw en Eten


Het is vandaag Internationale Vrouwendag. In culinaire zin weet ik niet zo goed wat ik daarmee aan moet. Juist NIET in de keuken vandaag? Of juist WEL? Of een beetje, maar dan alleen iets waar de vrouw zelf zin in heeft? Of moeten alle mannen vandaag verplicht een bordje sla eten? Of juist pannenkoeken bakken voor de vrouwen? Op politiek, economisch en sociaal terrein is het eenvoudig om een politiek correct standpunt in te nemen: mensenrechten, economische zelfstandigheid en bestaanszekerheid, opleiding, gelijke kansen en een goede oudedagvoorziening. Maar culinair? Ik kom er niet zo uit.

Tijd voor comfortfood dus. Bietjes poffen in de oven, beetgaar, in plakken snijden, met stukjes bospeen en sjalotjes in een ovenschaal. Olijfolie erover en een ruime eetlepel za'atar. In de oven ermee, op 150 graden. Half uurtje tot alles warm maar nog beetgaar is. Niet de boel vergeten en zwart laten blakeren, zoals ik laatst deed toen ik een vriendin met een lang verhaal aan de telefoon kreeg.
Visje erbij. Beetje gremolata erover. Beseffen hoe rijk we in dit land eigenlijk zijn. Klaar.  

Gremolata

Dit heb je nodig: rasp van een biologische citroen, 1 joviale teen knoflook uit de knijper, 3 eetlepels fijngehakte peterselie, scheut lekkere olijfolie, snuf zout, versgemalen zwarte peper naar smaak (neem tellicherry!)


En zo doe je het: hussel alles door elkaar in een kommetje, plastic folie erover en koel wegzetten. Uurtje laten staan zodat de smaken aan elkaar kunnen wennen. 

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage