<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, maart 19, 2013

Zilveren Ui - vervolg


Parkheuvel, een zonnige maandagmorgen. De vogels fluiten en veel culinaire vogels verzamelen zich rond de duiventil van die ochtend. Het team van Kesbeke bouwt de originele zuurkar op aan de voet van de trap. Allerhande beroemdheden betreden het restaurant. Worden hartelijk welkom geheten door Oos Kesbeke en de staf van Parkheuvel. Topkoks, bekende Nederlanders (of beide) en aangewaaiden scharen zich rond de tafeltjes. Een kopje koffie, een glaasje prik, een goed gesprek. Wat een heerlijk begin van de week. Ik zit gezellig bij te praten met Daniël Schuringa van Cava d'Or, die indertijd de eerste was om staartpeper voor de pepernotenrevolutie ter beschikking te stellen. Veel gebeurd in spice world sinds die tijd. We durven wat meer te experimenteren, heb ik de indruk. Maar dat terzijde. We zijn er voor de tafelzuren en de trofee.

Ieder jaar reikt Oos Kesbeke de Zilveren Ui trofee uit aan een (twee sterren-) chef die innovatief met tafelzuur omgaat. Inmiddels al weer een jarenlange traditie. Margot Reuten, Ron Blaauw, Lucas Rive en Paul Fagel gingen Erik van Loo voor. Deze Limburgse slagerszoon werkte onder meer bij Henk Savelberg in Vreugd en Rust in Voorburg, voorheen mijn oude lagere Montessori-school. Ook in Duurstede en Zwethheul was hij te vinden. In de laatste kookte hij twee sterren bij elkaar in 2005. Een jaar later nam hij Parkheuvel over van Cees Helder, waar deze Limburger-in-Rotterdam in 2009 opnieuw een tweede ster veroverde. En dan heeft deze chef ook nog iets met tafelzuur. Kijk, dan kan zo'n trofee je haast niet meer ontgaan. Oos bouwde een mooi feestje (Amsterdammer-in-Rotterdam, voor een dagje) rond de uitreiking. (En daar mocht ik dus zo maar bij zijn!)

Voor ons arme stervelingen is er een klein boekje met recepten. Onder meer voor dit hapje (er kwam een keur aan heerlijke hapjes voorbij natuurlijk, hoe kan het anders, erg sneu op de maandagmorgen allemaal). Met dat boekje kun je thuis zelf aan de slag. Lekker, tartaar van MRY-rund met een kwarteleitje met piccalillymayo en cornichons, kappertjes, en zilveruitjes. De tartaar maak je aan met mosterd, sjalot, bieslook, ketchup, Worcestersaus en tabasco.  Heerlijk!

Daniël maakte de foto.
     

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage